Októberben kissé emelkedett a GKI üzleti bizalmi indexe, a fogyasztók optimizmusa viszont sokat csökkent

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 10. 28. 05:11

Októberben a GKI konjunktúraindexe csak hibahatáron belül mérséklődött, de így is közel hároméves mélypontján van. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások szeptemberi, hároméves mélypontjukhoz képest kissé emelkedtek, a fogyasztóiak viszont két hónapos javulás után sokat romlottak.

Az üzleti várakozások az év elejétől szinte folyamatosan romlanak, az októberi javulás messze nem tudta ellensúlyozni a szeptemberi zuhanást. Az ipari és a kereskedelemi bizalmi index érezhetően, a szolgáltatói hibahatáron belül emelkedett, az építőipari viszont romlott. Az ipari bizalmi index októberben az előző havi nagy esés után visszatért a pozitív tartományba. Egyaránt javult az elmúlt és következő időszak termelésének megítélése. Kedvezőbb lett a vélemény a rendelésállományról – bár ezen belül az exportról nem – és a készletekről is. Az építőipari bizalmi index az elmúlt hat hónapban egy viszonylag szűk sávban mozgott, az idei trend azonban egyértelműen csökkenő. Októberben a magas- és a mélyépítő cégek is kissé borúlátóbbá váltak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség csak hibahatáron belül változott, a rendelésállományoké viszont romlott. A kereskedelmi bizalmi index négyhavi csökkenés után újra növekedett, s ezzel szeptemberi, hatéves mélypontja után újból visszakerült az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sávba. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése kissé kedvezőbb lett, a rendelésállományé pedig az előző havi jelentős visszaesés után hasonló mértékben nőtt. A szolgáltatói bizalmi index októberben lényegében változatlan maradt. Az üzletmenet és az előző havi forgalom megítélése romlott, a forgalmi várakozások javultak.
A foglalkoztatási hajlandóság az iparban gyengült, a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében erősödött, az építőiparban nem változott. A lakosság munkanélküliségtől való félelme – igaz, rendkívül alacsony szintről – második hónapja emelkedik. Bár a termelés bővítését jellemzően továbbra is elsősorban a munkaerőhiány akadályozza, ennek súlya kissé csökkent, míg a kereslethiányé emelkedett (a szolgáltatások esetében pedig már meg is előzte a munkaerőhiányt). Az áremelési törekvés minden ágazatban erősödött, különösen a kereskedelemben, a lakosság inflációs várakozása viszont csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a szeptemberi jelentős romlás után az elmúlt hónapokban amúgy is legpesszimistább ipar kivételével minden ágazatban kisebb-nagyobb mértékben javult, a fogyasztók véleménye viszont kissé romlott.
A GKI fogyasztói bizalmi index kéthavi emelkedés után októberben a júliusi szint közelébe esett. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét, a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét, s főleg megtakarítási képességeit jóval rosszabbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt.

Kapcsolódó cikkeink