Októberben ismét csúcson volt a GKI-Erste konjunktúra-index

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 28. 12:00

Októberben csaknem elérte idén áprilisi, másfél évtizedes csúcspontját a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is érezhetően javultak; a cégek ezt megelőzően 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták.

bolt-polc

Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével – ahol a várakozások októberben érezhetően romlottak – minden ágazatban érdemben erősödött az optimizmus. Az ipari várakozások javulásában főként a rendelésállományok (ezen belül főleg a belföldi rendelések) és a termelési kilátások jóval kedvezőbb megítélése játszott szerepet. Kissé kedvezőbb lett a készletekről alkotott vélemény is, az elmúlt időszak termelésének megítélése viszont nem változott. Emelkedett az átlagos kapacitáskihasználás és szerződésállomány, nőttek az új rendelések. Az építőipari bizalmi index értéke októberben tizenhárom éves csúcsra emelkedett. Az előző háromhavi termelési színvonal megítélése ugyan elég komolyan romlott, a rendelésállományé viszont kedvezőbbé vált. A szerződésekkel biztosított termelési periódus hossza az egy évvel korábbinál hosszabb, de az egy negyedévvel ezelőttinél valamivel kisebb. A kereskedelmi bizalmi index az előző két havi emelkedést követően visszaesett. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett közepes mértében, a rendeléseké erőteljesen romlott. A szolgáltatói bizalmi index októberben emelkedett, főként a várható forgalom optimistább megítélése következtében. Az üzletmenet értékelése azonban rosszabb lett.

A foglalkoztatási szándék októberben a kereskedelem kivételével minden ágazatban érezhetően erősödött, s csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelést tervező cégek aránya az építőiparban és a kereskedelemben csökkent, a szolgáltató cégeknél nem változott, az iparban viszont erősödött. A fogyasztók inflációs várakozása tovább mérséklődött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban sokat, a szolgáltató cégek körében kevesebbet javult, az építőiparban, a kereskedelemben valamint a fogyasztók körében viszont kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi növekedés után annál kisebb mértékben, de tovább emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Valamelyest kedvezőbbnek látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Kapcsolódó cikkeink