Októberben enyhén romlottak a turisztikai cégek várakozásai

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 11. 02. 08:59

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet – íme az októberi adatok!

A TKI index 2022. októberben -13 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket romlónak érzékelik. Az előző hónaphoz képest az index értéke 6 ponttal esett vissza, mely megegyezik a szeptemberi javulás mértékével. A romlás minden alszektorban éreztette hatását.

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +3 ponton áll, mely azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de tovább nőtt a foglalkoztatása turisztikai ágazatban. Az egyes alszektorok azonban vegyes képest mutatnak e tekintetben: a mutató – hasonlóan az előző hónaphoz – a szálláshely-szolgáltatásban a legalacsonyabb (-6 pont), majd az egyéb turisztikai alszektor következik (-5 pont), míg a vendéglátás áll a legkedvezőbb pozícióban (+13 pont). A következő három hónapra vonatkozóan -7 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek kis mértékben, de csökkentik a munkaerőállományt. Az októberi indexérték mindhárom alszektorban negatív, a szálláshely-szolgáltatásban -6 pont, a vendéglátásban -5 pont, az egyéb turisztikai alszektorban pedig -10 pont. Ez az első két szektorban romlást, a harmadikban pedig javulást jelent.

A turizmus teljesítmény várakozások indexe (a szálláshely-szolgáltatásban vendégéjszakák számát, a vendéglátásban a vendégek számát, az egyéb turisztikai szektorban tevékenységtől függően a vendégek/ügyfelek/foglalások számát méri) -6 pontra csökkent 2022 októberben, vagyis a legtöbb cég romlást/stagnálást vár a forgalomban. Ez magasabb, mint a GKI EU számára készülő konjunktúrakutatásában mért szolgáltatási szektor index (-12 pont), valamint a nemzetgazdasági átlagot is meghaladta (-15 pont). Utóbbi két index jelentősen esett októberben.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 4%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában (előző hónapban 8%), míg 13%-uk vár visszaesést (előző hónapban 24%). A vendéglátásban működők 4%-a vár vendégforgalom növekedést (előző hónapban 22%), 19%-uk pedig visszaesést vetít előre (előző hónapban 24%).

A turisztikai cégek 79%-a áraik, 85%-a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 15%-ot, míg a működési költségek növekedése 19%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra.

Árak és működési költségek átlagos változása az előző 6 hónapban – 2022 május-október (%) Forrás: GKI

 

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a jelenhez képest a következő három hónapra -12 ponton áll, mely visszaesést jelez (ráadásul szeptemberhez képest 4 ponttal romlott). A mutató értéke a szálláshely szolgáltatásban és a vendéglátásban negatív, míg az egyéb turisztikai szektorban enyhén pozitív. Mindez nagyfokú bizonytalanságot jelez a várható keresletet illetően.

Kapcsolódó cikkeink