Októberben csökkent az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 04. 11:24

Októberben az euróövezetben csökkent, az Európai Unióban nem változott havi bázison a kiskereskedelmi forgalom – közölte csütörtökön az Európai Uniós statisztikai hivatala, az Eurostat.

mallofberlin

Októberben szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagországában a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberihez képest. Az Európai Unió 28 tagországában októberben nem változott a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest.

Szeptemberben az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az EU-ban 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi bázison.

Októberben éves összevetésben az euróövezetben 2,5 százalékkal, az EU-ban 3,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi növekedését Lengyelországban (2,1 százalék), Észtországban (2,0 százalék) és Lettországban (1,4 százalék) regisztrálták októberben. A legnagyobb csökkenés Szlovéniában volt, 1,1 százalékos, valamint Írországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában, ahol egyaránt 0,7 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom októberben az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb növekedést Romániában érte el, 12,1 százalékosat, illetve Litvániában 6,6, Észtországban pedig 6,5 százalékosat. Luxembourgban 8,2 százalékkal, Bulgáriában 1,3 százalékkal, Belgiumban 0,7 százalékkal, Finnországban pedig 0,3 százalékkal csökkent októberben a kiskereskedelmi forgalom 2014 októberéhez képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink