Októberben 374 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 10. 11:18

Októberben az export euróértéke 2,1 százalékkal csökkent, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kiviteli többlet 322 millió euróval elmaradt az egy évvel korábbitól, 374 millió eurót tett ki – jelentette az első becslés alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

kulker-2014jan-ok

Az idén január-októberben a kivitel 3,6, a behozatal 4,2 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 217 millió euróval volt kevesebb az előző év azonos időszakinál, 5,356 milliárd eurót tett ki.

A pénteken kiadott előzetes iparstatisztika már előre vetítette az export megtorpanását: októberben 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban a szeptemberi 7,6 százalékos bővülés után, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlan adattal.

Októberben az első becslés szerint a kivitel értéke 7,5 milliárd eurót (2321 milliárd forintot), a behozatalé 7,1 milliárd eurót (2209 milliárd forintot) tett ki.

Az októberi kivitel 80, a behozatal 73 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az idén január-októberben a kivitel értéke 70,4 milliárd euró (21 728 milliárd forint), a behozatalé 65,1 milliárd euró (20 073 milliárd forint) volt.

Októberben a forint az euróhoz mérve 4,3, a dollárhoz képest 12 százalékkal gyengült 2013. októberhez viszonyítva. A január-októberi időszakban a forint az euróhoz mérve 4,1, a dollárhoz képest 2,2 százalékkal értékelődött le az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

Az októberi külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó második becslését december 23-án publikálja a KSH.

Fazekas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a vártnak nagyjából a fele lett csak a külkereskedelmi aktívum októberben.

Hozzátette: az import 2,3 százalékkal nőtt, de kedvezőtlen, hogy az export 2,1 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Ennek az egyik összetevője az ipar elmúlt hónapokban látott hullámzó teljesítménye, a múlt héten megjelent októberi adatok vaskos negatív meglepetést jelentettek, és azt jelezték, hogy az augusztusi mélypont után a szeptemberi kisebb javulás lehet, hogy csak átmeneti volt – véli az elemző. Másrészt az Oroszország elleni uniós szankciók hatása is látható, elsősorban az élelmiszeripar területén – tette hozzá.

Fazekas Péter szerint a külkereskedelmi aktívum a forint egyik legjelentősebb támasza, amennyiben a kilátásokkal kapcsolatosan kétségek merülnének fel a piacon, az előbb-utóbb a forintra is hatást gyakorolhat.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte: a külkereskedelmi többlet nőtt, csak a mértéke változott a kiugró szeptemberi adat után, az első tíz hónap exporttöbblete is hajszálnyival elmarad a tavalyitól. Fontosnak nevezte, hogy a behozatal növekedési üteme meghaladja a kivitelét. Ennek két magyarázata lehetséges Török Zoltán szerint: az egyik a belső kereslet, a hazai fogyasztás élénkülése, ami pozitív és régóta várt folyamat. A másik a kivitel visszaesése, amit az ország főbb exportpiacain tapasztalható kereslet megtorpanás okozhat. Rámutatott, hogy az októberi kivitel 80, a behozatal 73 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője MTI-hez küldött kommentárja szerint annak ellenére, hogy továbbra is többlet van a mérlegben, az új adatokból jól látható a külkereskedelemben bekövetkezett lassulás. Ezt jelzi az is az elemző szerint, hogy szeptemberi 939 millió eurós többlet októberre 374 millió euróra olvadt. A friss adatokból egyértelműen látszik az is, hogy az import egyre nagyobb szerepet játszik a gazdaságban – írja a K&H elemzője. Az import bővüléséhez hozzájárult a belföldi fogyasztás élénkülése, valamint a beruházások bővülése is. Ugyanakkor az import értékének növekedését visszafogta a jelentősen csökkenő olajár – fejtette ki Németh Dávid. Hozzátette: az export októberi csökkenése némi meglepetést jelent. Mivel az októberi ipari termelési adat is gyenge volt, ezért valószínűsíthető, hogy októberben az ipar exportoldala szerepelhetett gyengén, ráadásul az értékesítésben is visszaesés lehetett az elemző szerint. Az adat összességében az exportdinamika csökkenésére utal – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink