Október végéig húzódhat a szüret

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 06. 00:02

Eddig a szőlőtermés mintegy 60 százalékát takarították be a gazdák, így az idei szüret akár október végéig is eltarthat. A kedvező időjárás miatt több termelő is vár a fürtök leszedésével.

A szőlő minősége jónak ígérkezik, ám a mennyiség az átlagosnál mintegy 10 százalékkal kevesebb, 500-550 ezer tonna lehet, így hárommillió hektoliter bor kerülhet idén a pincékbe – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.
A készletek csökkentése érdekében elkészült az a jogszabály az agrártárcánál, amely lehetővé teszi mintegy 100 ezer hektoliter idei bor lepárlását – jelezte a főtitkár. Ha ezt a keretet nem merítik ki a gazdálkodók, a korábbi évjáratokból is lehet majd lepárolni bizonyos, de mindenképpen igazolt eredetű bormennyiséget.
A pincékben lévő átmenő készlet 6-800 ezer hektoliterrel több a szokásosnál, de nem haladja meg a 2,5 millió hektolitert. Horváth Csaba elmondta: a szakértők dolgoznak azon a jogszabályi módosításon, hogy nagyobb teret kapjanak a termelői borkimérések. A minőség garantálása érdekében pedig azt tervezik, hogy 500 hektoliter alatt a bort előállítók első négy tételének minősítése ingyenes lesz.
Magyarországon a becslések szerint az utóbbi hónapokban mintegy 10-15 százalékkal csökkent a belföldi borfogyasztás. A recesszió hatása az is – mondta a főtitkár -, hogy a szőlő ára rendkívül nyomott a piacon, és van olyan felvásárló is, aki csak egy éven túl fizetné ki az átvett alapanyagot – írja az Origo.Kapcsolódó cikkeink