Október 18-ig véleményezhető a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló előírásának módosítása

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 13. 12:48
🎧 Hallgasd a cikket:

Társadalmi egyeztetésre bocsátották a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló előírását, amelynek tervezete október 18-ig véleményezhető a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu e-mail címen. A javaslat célja a hazai száraztészta-piac minőségi szintjének emelése, valamint a különböző termékkategóriák pontosabb meghatározása.

A módosítás a Magyar Élelmiszerkönyv korábbi irányelvét emelné be a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletbe. A felülvizsgálat több ponton is korszerűsíti a szabályozást, igazodva a fogyasztói elvárásokhoz és az egészségtudatos táplálkozás térnyeréséhez.

A legfontosabb változások között szerepel, hogy a savfok, mint minőségi paraméter, kikerül a szabályozásból, mivel előállítás közben nem befolyásolható és pontatlanul mérhető. A tervezet külön jelölési és alapanyagszabályokat határoz meg a „friss tojásos” és „friss tojással készült” száraztészták számára, így ezek a termékek a jövőben egyértelműen megkülönböztethetők lesznek.

A módosítás kiterjeszti a szabályozást a „teljes kiőrlésű” száraztésztákra is, reagálva a fogyasztók egészségesebb élelmiszerek iránti növekvő igényére. Emellett új kategória, az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” is megjelenik, amely pontosabb és szűkebb keretet ad a korábbi „egyéb száraztészta” besorolás helyett.

A jogszabálytervezet elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának ösztönzése, valamint a piaci átláthatóság és a fogyasztói bizalom növelése. Az Agrárminisztérium szerint az új előírások a gyártók számára is egyértelműbb követelményeket teremtenek, miközben támogatják a prémium kategóriás hazai tészták megkülönböztethetőségét.

Kapcsolódó cikkeink