OKSZ: lehetetlen még az idén befejezni a pénztárgépcserét

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 05. 12:05

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint lehetetlen befejezni december 31-ig a kasszacserét, ahogyan azt a Nemzetgazdasági Minisztérium szeretné.

oksz

Az OKSZ szerint a szükséges fejlesztések, átalakítások még messze nem zárultak le, a külső pénztárgépszállító szolgáltatók elhúzódó előkészítő tevékenysége miatt.

“A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Az üzletbezárás pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság elöli menekvés miatt” – írja a szövetség.

A nagyobb számú gyártás és értékesítés még nem indult meg, az új gépek leszállítása és bekötése az adóhatósághoz még hosszú hónapokig tart majd.

A kisvállalkozások kénytelenek szembenézni azzal a bizonytalan helyzettel is, hogy egy pénztárgép forgalmazásának engedélyét bármikor visszavonhatja a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, amire volt is példa az elmúlt napokban az Alt Cash nevű forgalmazó esetében.

Külön érdekes, hogy a betiltott pénztárgép sorozatgyártását korábban több tízmillió forinttal támogatta a gazdasági tárca. E kassza megrendelőinek most újra kell kezdeniük a rendelési procedúrát, ami még valószínűtlenebbé teszi, hogy év végére már az új pénztárgépet nyomkodhassák. (MTI, origo)

Kapcsolódó cikkeink