OKSZ: kisebb mértékben nőhet a fogyasztás az év hátralévő részében

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 27. 12:00

Éves szinten a háztartások költekezésének növekedésével számol 2015-ben az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), de álláspontja szerint ennek mértéke kisebb lesz az első negyedévinél.

polc-

Az OKSZ a kiskereskedelmi forgalom első negyedévi 7 százalékos bővülésére reagálva az online pénztárgép rendszer piactisztító hatását, valamint a háztartásoknak megtakarítást jelentő alacsonyabb üzemanyagárakat emelte ki az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A forgalom emelkedésében érvényesült a hatása a reálkeresetek, reáljövedelmek növekedésének is – fűzték hozzá.

A szövetség álláspontja szerint az online pénztárgép rendszer és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) tovább tisztítja a piacot, ezek felfelé húzzák a kereskedelem mérlegét is. A vasárnapi zárva tartás eddig megismert hatásait vegyesnek ítéli a szövetség, de úgy véli, hogy további forgalomvesztés is lehetséges.

A devizahiteles háztartások helyzete javulni fog 2015-ben, de ennek a fogyasztói piacon várható hatása, a költekezés változása még nem vetíthető pontosan előre – olvasható az OKSZ közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink