Az OKSZ támogatja a korábbi üzletnyitás lehetőségét

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 09. 12:00

Kedvezőnek tartja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt az Országgyűlésnek benyújtott módosító javaslatot, amely szerint reggel nem 6-tól, hanem fél 5-től lehetnének nyitva az üzletek.

polc-

Vámos György ugyanakkor hozzátette, hogy a módosítás elsősorban a kis településeken lévő boltoknak, illetve általában a kis üzleteknek segít. Főként ezek vannak olyan helyeken, ahol a korán munkába indulók vásárolnának, így a korai nyitásra nagy az igény – mondta.

Szintén pozitív változtatásnak tartja az OKSZ főtitkára azt, hogy nem csak pékárut és tejterméket, hanem cukrászati készítményeket és alkoholmentes italokat is árulhatnának azok az üzletek, amelyek a törvény szerint vasárnap és a munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között nyitva tarthatnak.

Vámos György szerint a módosítás életszerűbbé teszi a szabályozást, de úgy véli, hogy szélesebbre kellett volna nyitni az árusítható termékek körét. Példaként az újságosokat és a virágüzleteket említette, amelyek a szabályozás szerint meghatározott négyzetméter alapterület alatt lehetnek nyitva vasárnap, amennyiben a forgalmazott termékek legalább kétharmada újság vagy virág, tehát a fő profiljukba tartozik. Érdemes lenne ezt a szabályt a pékárukat és tejtermékeket árusító üzletekre is vonatkoztatni – közölte az OKSZ főtitkára.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink