OKSZ: a hipermarketekkel nem tárgyal a Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet utalványról

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 24. 12:00

„Sajnálatos módon arról kell tájékoztatást adnunk, hogy az elhangzott nyilatkozattal ellentétben az eddig eltelt időszakban az Erzsébet utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlenegy nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket” – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A szövetség ezzel Máthé Rékának, a Nemzeti Üdülési Szolgálat értékesítési vezetőjének a Magyar Rádió keddi adásában elhangzott nyilatkozatára utalt, ahol a műsorvezetőnek arra a felvetésére, miszerint egy hipermarket sincs az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyek listáján, Máthé úgy reagált: „Mint ahogy mondottam, tárgyalunk”.

A szövetség közölte, nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi élelmiszer kereskedelmi láncok ne keresték volna meg az alapítványt, de ott vagy elzárkóztak bármiféle kapcsolatfelvételtől, vagy lehetetlen feltételeket támasztottak az elfogadóhelyi lehetőségekről.

Az OKSZ úgy tudja, a hazai üzletláncokkal (CBA, Coop, Reál, Arzenál) három százalék elfogadóhelyi jutalékban állapodtak meg, a nemzetközi láncoknak – akikkel eddig szóba állt az alapítvány – hat százalékot ajánlottak. „Tudomásunk szerint az alapítvány szándékosan – feltehetően utasításra – zárkózik el az érdemi tárgyalásoktól a nemzetközi élelmiszerkereskedelmi láncokkal.

Szerintük mindez sajnálatos, mivel a nemzetközi élelmiszeráruházak részesedése az élelmiszerköltekezésben 50 százalék, így a vásárlók egy része pórul jár, ha esetleg nem tudja Erzsébet-utalványt egy hipermarketben, vagy nemzetközi diszkontban beváltani.

Az OKSZ szerint nem igaz az – a keddi rádiónyilatkozatban elhangzott – állítás sem, miszerint az alapítvány minden olyan élelmiszerlánccal tárgyal, aki az országos lefedettséget elősegíti.

„A mai napon megvizsgáltuk az elfogadóhelyek listáját. A következő megvizsgált – véletlenszerűen kiválasztott – településeken egyetlen egy nemzetközi élelmiszer áruház sem szerepel az eddig közzétett listában: Budapest, Budaőrs, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Siófok, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg. Természetesen vigasztalódhat a vásárló, hiszen az elfogadóhelyek között akad bowling club, grand hotel, bringóhintó, gokart és rendezvényközpont, csokoládéoutlet, diszkó bár, játék és éjszakai bár, fagylalt kert, kalandpark, music club, aqua fit club, lovasakadémia, esküvőház” – írták.

A nemzetközi élelmiszerkereskedelmi áruházláncok pontosan dokumentálják tárgyalási kezdeményezéseiket és a kapott válaszokat. Mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy megállapodás nélkül elfogadnak majd Erzsébet-utalványt, természetesen további lépésekre is felkészülnek, közölte az OKSZ.

A szövetség közleményében emlékeztet, a magyar kormányfő ma éppen arról tárgyal Brüsszelben, hogy miért kedvezőtlen azoknak a döntéseknek és eljárásoknak a nemzetközi visszhangja, melyek az unió irányelveivel ellentétes módon hátrányosan megkülönböztetik a nemzetközi beruházókat, befektetőket – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink