Okos bolti gépek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 19. 15:25

A pénztárgép és a mérleg, a kereskedelem megszokott eszközei is folyamatosan átalakulnak: sokkal okosabbak, vevőorientáltabbak és érdekesebbek is lettek. A mai eszközök már csak távolról hasonlítanak a húsz évvel ezelőttiekre.

A szükséges minimumon túl a kereskedők egyre több mindent várnak el egy egyszerű pénztárgéptől is, jelzi Szécsi Gábor, a Commatec Kft. ügyvezető igazgatója. Például azt, hogy az egyes akciókat könnyen és gyorsan be tudják állítani a pénztárgépen is. Fontossá vált a vevőkártya jól paraméterezhető kezelése is, így például az, hogy a pénztárgép személyre szabható kedvezményeket tudjon kínálni a vásárlóknak, figyelemmel kísérje a pontgyűjtést, pontosan kezelje a bónuszokat.

Naprakész adatok


A pénztárgépek naprakész adatokat biztosítanak a fogyások és rendelések tekintetében, az alkalmi vagy az adott időszakonként, rendszeresen végzett akciók kezeléséhez és a bolthálózatok üzleteinek összehangolásához. A leltározás sem vesz el heteket egy bolt életéből. Továbbá hatékony eszköznek bizonyulnak a vevői és a dolgozói lopások gyors felderítésében is.

Szécsi Gábor meglátása szerint ezek az eszközök bizonyos korlátok betartásával szinte bármilyen meglévő informatikai környezethez könnyen, rugalmasan illeszthetőek. A korlátok nem az eszközök butasága miatt lépnek fel, hanem a pénztárgépekre vonatkozó törvényi (APEH) előírások miatt.

A Commatec Kft. a TEC (Tokyo Electronic Corporation, a Toshiba-csoport legnagyobb tagja) japán vállalat magyarországi képviselője. A több mint 35 ezer eladott, APEH-engedélyes TEC pénztárgépek a felhasználók teljes megelégedésére üzemelnek. Emellett a digitális árszorzós mérlegek és a nagy teljesítményű vonalkódnyomtatók hazai felhasználói is megismerhették a japán minőség adta megbízhatóságot, biztonságot. Szécsi Gábor elmondása szerint a kis alapterületű üzletekben az árszorzós elektronikus mérlegek, árazógépek a legnépszerűbb termékeik. A közepes és nagy boltokban egyaránt a POS- (számítógép alapú) pénztárgépekből, címkenyomtatós rendszermérlegekből, címkenyomtatókból kell a legtöbb.

Számítógép

alapú mérlegek

– A Bizerba az elmúlt két évben megújította a bolti mérleg portfólióját. ami azt jelenti, hogy minden árkategóriában tudunk mérleget ajánlani a kereskedelem számára – ismerteti Tóth Pál, a Bizerba Mérleg Hungária Kft. kereskedelmi vezetője.

A legújabb termék a PC alapú, érintőképernyős rendszermérleg. A mérleg érdekessége, hogy egyféle információs pontként szolgál a vevő számára, hiszen az eladó és a vevő oldalán is egy-egy képernyő található, amelyeken egymástól eltérő információkat lehet futtatni. Így például miközben a vevők sorban állnak, a mérlegképernyőn futó reklámokkal, rövid filmekkel szórakozhatnak.

A Bizerba új mérlege a keresztértékesítést is segíti: ha az eladó épp egy sajtot áraz be, akkor a vevőoldalon a hozzá illő bor ismertetője jelenik meg, amit így azonnal javasolni tudnak a vásárlónak. A mérlegben szereplő termékhez recepteket is lehet társítani, ami aztán kinyomtatva átadható a vevőnek. A recept az étel összetevőit is tartalmazza, így a vevő bevásárlólistájaként is szolgálhat, továbbá az étel elkészítésének módját is tartalmazza.

A vevők hűségét növeli az a lehetőség, hogy az adott termék összetevőit (vitaminok, ásványi anyagok, zsír százaléka) megjeleníti az eladóoldali kijelzőn. Így az eladó minden ezzel kapcsolatos kérdésre magabiztosan tud válaszolni. Az eladóoldali kijelzőt szabadon lehet szerkeszteni, így az egyedi igények szerint alakítható ki. A mérlegek távolról elérhetők, így bármilyen szerviz, karbantartási munka könnyen elvégezhető. A Bizerba az új technológiák területén is előremutató: a kamerás árufelismerő mérleg a zöldség-gyümölcs osztályon tudja növelni a vásárlói élményt, segíteni az eladók munkáját.

A Bizerba szakmailag kiválóan felkészült saját, valamint folyamatosan képzett szervizpartner-hálózattal rendelkezik.

– Nagyon fontos számunkra, hogy az esetleges mérlegmeg-hibásodások miatt partnereink ne veszítsenek forgalmat – mondja a kereskedelmi vezető. – Az új, PC alapú mérlegrendszerek kialakításánál és fejlesztésénél folyamatos szakmai konzultációval állunk partnereink rendelkezésére. n

V. E.

Kapcsolódó cikkeink