Ökocímkét kaphatnak az élelmiszerek, hogy tudjuk, mivel jár a megvásárlásuk
Sok vásárló eddig is kíváncsi lett volna arra, hogy egy-egy, általa megvásárolt élelmiszer milyen környezeti hatást képvisel. Úgy tűnik, egy innovációnak köszönhetően hamarosan kiderülhet az igazság.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/08/grocery-gffd411cd4_1920-300x174.jpg)
Az újítás segítségével bárki megtudhatja, mennyire terheli meg vásárlásával a környezetét és ennek alapján változtathat egyes fogyasztói szokásain. (Fotó: Pixabay)
Az ökocimkézés alapját speciális adatbázisok képezik, melyekben a tudósok több ezer féle élelmiszer és feldolgozott termék összetételét, és azok környezetre való hatását becsülték meg. Peter Scarborough professzor, az Oxfordi Egyetem munkatársa elmondta, reméli, hogy a kutatás valós eredménnyel jár és a vásárlók számára ökocímkézési rendszert tudnak létrehozni. A tudós azonban azt tartaná igazán jó eredménynek, ha a kutatásokat az élelmiszeripar használná fel, ennek segítségével csökkentve ökológiai lábnyomukat. Az oxfordi kutatócsoport jelenleg az Egyesült Királyság és Írország szupermarketjeiben kapható, mintegy 57 000 élelmiszer és ital összetételét és környezeti hatását becsülte meg. Ezeket az értékeket összevetették a termesztési módszerek, a feldolgozás, a szállítás hatásait mutató, illetve a legfontosabb környezetvédelmi mérőszámokkal. Ezek közé tartoznak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke és a természetre gyakorolt hatásuk is. Ezen adatok alapján a tudósok által kifejlesztett algoritmus egy-egy öko pontszámot rendelt az egyes termékek mellé.
Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a probléma, amit okoz
Ha az algoritmus alapján egy termék magas pontszámot ér el, az azt jelenti, hogy a környezetre gyakorolt hatása is nagyobb. Ilyen termékek a feldolgozott húst vagy tejet tartalmazó élelmiszerek. Ugyanakkor, minél több növényi alapanyagot tartalmaz egy élelmiszer, annál kisebb pontot rendel hozzá a rendszer. Érdekes módon az egyes termékkategóriákon belül is van eltérés a pontszámok között, amit a receptúrák közti eltérések eredményezhetnek.
Kapcsolódó cikkeink
Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >Az év első öt hónapjában 8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában
Az év első öt hónapjában 8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >NAV: az unióban a jövedéki termékek nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély
Az Európai Unión belül a jövedéki termékek – például alkohol,…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >