Odalett a dinnyetermés fele
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a terméskötődéskor jellemző hűvös, csapadékos idő a teljes szezonra rányomta a bélyegét, így a várt mennyiség fele termett, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak.
A békési és a baranyai régióban már vége van a dinnyeszezonnak, és most kifejezetten jól jött, hogy az egyébként is később induló szabolcsi dinnyeszedés a későbbi érés miatt fáziskésésben van – mondta a Világgazdaságnak Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Így most körülbelül egy hónappal későbbi a szezon, mint Békésben. A szabolcsi terület az országos terület harmadát teszi ki, vagyis jelentősnek mondható. Miután a legészakibb termőkörzetben is csökken a magról vetett állományok aránya, most már itt is kevesebb, mint az összes fele ilyen. A palántázott görögdinnye szedése augusztus elején kezdődött, a magról vetetté pedig most, vagyis két héttel később a megszokottnál.
Az országos dinnyetermés a szokásos, illetve a várt mennyiség fele lesz az idén – mondta Gubacsi Zoltán –, és ugyanez igaz a szabolcsi régió termésére is. Ez elsősorban a kötések idején jellemzően hűvösebb, csapadékosabb idő, illetve nyáron a megszokottnál kevesebb fény következménye. A dinnye lassabban fejlődött, már a korai érésű fajtáknál látszott egy kéthetes csúszás, amiről akkor azt gondolták, hogy a szabolcsi szedések időszakára eltűnik, de végül az egész szezonban megmaradt a 10-15 napos csúszás.
Ezt a kiesést az árak valamelyest kompenzálták, de azt nem lehet kijelenteni, hogy jó évet zártak a dinnyetermelők. A kilogrammonként 60-70 forint körüli idei átlagos felvásárlási ár megfelelő, de a hozamok hektikussága miatt egyes termelőknek kifejezetten rosszul sikerült az idei dinnyeszezon.
(A KSH adatai szerint 2014 és 2018 között a görögdinnye felvásárlási átlagára kilónként 31 és 41 forint között volt.) Az áruházláncok kínálatának vagy az exportált dinnyének az átlagáránál a szabadpiacon – beleértve a nagybani piaci értékesítést is – jobb, átlagosan 80-100 forintos árakat tudtak elérni az idén. Ugyanakkor a nagyobb területen termelők számára nem a nagybani piac a fő értékesítési csatorna. Az idén elmaradt az árháború is, a dinnyetermelőknek nem kellett tiltakozniuk amiatt, hogy egy-egy kiskereskedelmi lánc számukra méltatlanul alacsony áron kínálta a dinnyét.
A dinnye idei termőterülete négyezer hektár körül alakult, ami körülbelül 10 százalékkal kisebb a tavalyinál. Gubacsi Zoltán szerint az elmúlt években a terület nagyságában ezerhektáros plusz-mínusz mozgás volt.
Most – bár valószínűsíthető – még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az idei gyenge hozamok miatt jövőre további jelentős csökkenés várható.
„Az is elképzelhető, hogy a nagyobb termelők növelik a területüket, a kisebbek pedig csökkentik” – mondta.
Az export ugyanakkor beindult, mégpedig a termelők szerint kielégítő felvásárlási átlagárakkal. Az idei szezonban Németország mellett Csehország és a szomszédos országok jelentik a fő piacot. Gubacsi Zoltán szerint a szabolcsi, magról vetett dinnye az országos mennyiség körülbelül tizedét teszi ki, az eredetileg remélt módon lesz belőle szeptember közepéig is, sőt exportra is jut. (vg.gu, Kelemen Zoltán)
Kapcsolódó cikkeink
Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >Van mit veszítenünk és megvédenünk
Fontos felhívni a magyar gazdák figyelmét, hogy van mit veszítenünk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >