Oda lehet az idei szőlőtermés a fagy miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 13. 13:10

Ha a rekordnak számító hideg tovább tart, megismétlődhet az a katasztrófa, ami a nyolcvanas években, ismét elfagyhat a szőlőtőkék jelentős része és minimum 20 milliárd Ft-os kár is érheti a magyar borászokat, olvasható Varga pincészet előrejelzésében.

A szokatlanul hideg időjárás szőlőtermelők tízezreinek okoz jelentős károkat. Ma már sajnos csak a kár mértéke az, ami kérdés, véli a Varga Péter a pincészet tulajdonosa.

“Országosan 25-30 százalékos terméskieséssel a legjobb esetben is számolnunk kell, ami az átlagosnak tartott 350 millió literes éves bortermeléssel számolva 100 millió litert jelent. Amennyiben 200 forintos átlagárral számolunk, akkor a veszteség akár 20 milliárd forintra is rúghat. A károk területileg igen differenciáltan jelentkezhetnek” – idézi az előrejelzést az Index.hu.

Ha a rekordnak számító hideg tovább tart, megismétlődhet az 1985-86 és 1986-87 évek telén átélt katasztrófa, amikor az ültetvények 45-50 százalékát újra kellett telepíteni.

Egyelőre az észak-dunántúli ültetvények úszták meg a legjobban a hideget. Badacsonyban a leghidegebb -14 Celsius fokot csak egy hajnalon mértek, a helyi kutatóintézet ültetvényében. Lehetnek persze olyan fagyzugos helyeken lévő szőlők, ahol a hőmérő higanyszála mélyebbre szállt, ezek azonban nem lehetnek jelentős területek. A Balaton déli partján -18 Celsius fokot is mértek, de szerencsére tartósan nem maradt meg olyan hideg, ami jelentős terméskiesést okozna – írja a Biztosítási Szemle nyomán a turizmusonline.hu.

Kapcsolódó cikkeink