Óbor helyett itt az újbor

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 26. 00:02

Hazánk szőlészeti és borkultúrájának szerves részét képezi az újbor hagyománya. Elterjedt ugyanis az a szokás, miszerint az újborok megkóstolását a libaételek fogyasztásával érdemes összekötni, ezért esik egy időpontra az Újbor-, és Szent Márton ünnepe.

Az újbor a Szent Márton napján született bort jelenti. A borászok ezt olyannyira szigorúan veszik, hogy a friss nedű kizárólag november 6-án, éjfél után egy perccel kerülhet csak kereskedelmi forgalomba. A borászok azokat a borokat is újbornak nevezik, amelyekben még nem dominálnak az érlelési ízek és illatok, mivel a "tökéletes" újbor az erjesztés után, érlelés nélkül kerül a palackba. Az újborok különleges aromája és íze rövid életű, ezért nem érdemes sokáig tárolni azzal a céllal, hogy az idő múlásával még jobb lesz.
Az újbor népszerűségét növeli, hogy az ételek párosítása sem okozhat komoly fejtörést, hiszen nyers vagy párolt zöldséggel, fehér húsokkal vagy hallal is kiváló harmóniát alkot, a lényeg, hogy mindig hűtve szervírozzuk. Így az értékes nedű kapcsán nem szabad megfeledkeznünk a szőlőből készíthető finomságokról sem – tartalmazza a Budapest, XII. kerületi Arcade Bistro vendéglő közleménye.
Kapcsolódó cikkeink