Nyújtózkodó joghurtmárkák

Szerző: Szalai László Dátum: 2024. 04. 01. 11:39

A joghurtpiacon az egészség már majdnem olyan erős hívószó, mint a kényeztetés. Így a joghurtmárkák termékvonalaikat elsősorban a funkcionalitás jegyében nyújtják meg. Az új variánsok többsége hozzáadott összetevőt, vitamint tartalmaz, de például hozzáadott cukrot nem – vagy éppen a laktózérzékenyeket szólítja meg. A méretváltozatok pedig egyebek mellett segítenek a kedvező árpontok megtalálásában is.

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

 

A joghurtpiac is tükrözte az élelmiszerek tavalyi trendjeit: volumen-visszaesés, amelyet értékben az infláció okozta két számjegyű forgalomemelkedés kísért.

Bolyós Enikő
magyarországi
értékesítési vezető
Danone

– A mennyiségi visszaesést leginkább a kanalas gyümölcsjoghurtok terén tapasztaltuk, míg a natúr joghurtoknak sikerült legjobban megtartani a pozíciójukat. Átlagon felüli növekedést mutatott a natúr joghurtjaink és a joghurtitalaink – elemez Bolyós Enikő, a Danone magyarországi értékesítési vezetője. – Ezeknek a termékeknek a stabilitása mögött az egészséges táplálkozás iránti igény és a kedvezőbb árpontok állnak.

Csatornák tekintetében ebben a kategóriában is a diszkontok a legerősebbek, de mellettük a szupermarketek is erősödést mutattak. Teret nyertek a kiskereskedők saját márkái, ám ezzel együtt a gyártói márkák még mindig stabilan dominálnak velük szemben.

Márkák funkcionális előnyökkel

A Danone egyik tavalyi kutatásából kiderült, hogy a hazai fogyasztók sok esetben az íz alapján döntenek, de ezzel az egészségesség és az ár szempontja fel tudja venni a versenyt. Ebben az évben ezért elsősorban arra fókuszálnak, hogy elérhető termékeket biztosítsanak a fogyasztóknak, amelyek nemcsak finomak, hanem támogathatják az egészséges életvitelt is.

Szántó Izabella
termékfejlesztési
menedzser
Danone

– A Danone Kft. számára kiemelten fontos, hogy portfóliója fejlesztését és az innovációk bevezetését illetően figyelembe vegye a fogyasztói szemléletet – hangsúlyozza Szántó Izabella, a Danone Kft. termékfejlesztési menedzsere. – Ezeknek az igényeknek megfelelően igyekszünk minél szélesebb körben támogatni az egészséges életvitelt az élet első ezer napjától egészen az időskorig. Ennek érdekében az élvezeti értékkel bíró termékek mellett funkcionális előnyökkel bíró márkákkal tesszük teljessé a portfóliónkat. Erre jó példa a vitaminnal dúsított Actimel, vagy a néhány ízében teljes kiőrlésű gabonákkal kiegészített Activia mellett a magas fehérjetartalmú YoPro termékcsalád, vagy azok a márkák, amelyek kiegészültek hozzáadott cukor nélküli verzióval is. Hiszünk abban, hogy a hosszú távú, a piacon igényelt és helytálló innováció révén fenn tudjuk tartani a fogyasztóink érdeklődését és figyelmét a termékportfóliónk iránt.

 

 

 

Minden igényt kiszolgálva

A Real Nature-nél 2024-ben nem várnak trendváltozást a joghurtpiacon.

de Gereczné
Rudnai Éva
beszerzési és
marketingvezető
Real Nature

– Az inflációs ráta csökkenő tendenciát mutat, de az elmúlt éves időszakban sajnálatos módon a fogyasztók reáljövedelme nem mutat kedvező képet, és ez kihat szinte minden FMCG-termék fogyasztására – magyarázza de Gereczné Rudnai Éva, a Real Nature Kft. beszerzési és marketingvezetője. – Cégünk a zsugorfláció generáló hatásában nem vett és nem vesz részt: nem csökkentettünk termékeink kiszerelésén, számunkra továbbra is elsődleges fontosságú értékes, az egészséget támogató termékek forgalmazása Magyarországon.

Szerencsére, teszi hozzá, hogy a hazai vásárlók mindig is nyitottak voltak az újdonságokra, és ez továbbra sem változott. A Real Nature a hazai piacon újabb előremutató fejlesztést és gyártói beruházást hajtott végre természeti környezetünk megőrzése érdekében: 2023. évi újdonságai a magyar piacra kifejlesztett Good Milk 500 g-os joghurtitalok, amelyek a korszerű, újrahasznosított rePet-palackos társaikat egészítik ki még környezetkímélőbb, Elopak csomagolásban.

– Emellett Real Nature Görög joghurtjaink is nagyon kedveltek, ezeket szintén a magyar fogyasztók számára fejlesztettük ki. Egy kilogrammos natúr, laktózmentes, light és nádcukros változataikat most kisebb kiszerelésű, 4×125 g-os natúr és epres változatokkal egészítettük ki – sorolja tovább az újdonságokat de Gereczné Rudnai Éva. – Gondolva a laktózérzékeny fogyasztókra, tejalapú joghurtjainknál is fejlesztéseket hajtottunk végre: 300 g-os kiszerelésben, erdei gyümölcsös, eper és mangó-őszibarack ízekben kínáljuk joghurtitalainkat.

Mivel egyre bővül a tejmentes élelmiszereket kedvelő fogyasztók tábora, számukra is tovább szélesítették termékpalettájukat a krémesen kényeztető, ennek ellenére kevés összetevőt számláló, finom és változatos alapú és ízvilágú MyLove élő joghurtkultúrás termékekkel zab, kókusz és mandula alapon.

– Szekunder és primer kutatásainkkal tartjuk rajta a piac ütőerén ujjunkat, ennek köszönhetően az így indukált K+F tevékenységeknek köszönhetően folyamatosan jelenünk meg az érdeklődő, nyitott magyar fogyasztók előtt új és még újabb termékeinkkel – mondja a cég beszerzési és marketingvezetője. – Nem lesz ez másként 2024-ben sem. A SIRHA kiállításon a Future Store-ban számos újdonságunkkal találkozhatnak a látogatók.

Mindezeken túl a hagyományok szellemében továbbra is fontosak számunkra a stratégiai együttműködéseink, például a Budapesti Állatkerttel, a Szent Ferenc Kórházzal, valamint különböző szövetségekkel, intézményekkel, az egészséget támogató, több generáción átívelő táplálkozási szokások kialakítása érdekében.

A natúr joghurtok válságállóbbnak bizonyultak

Gyümölcsöző piaci siker

A Nádudvari évek óta a natúrjoghurtpiac egyik meghatározó szereplője, azonban 2022 második felében – egy nagyon nehéz időszakban – piacra lépett az első gyümölcsjoghurt-családjával is.

Nagy Ádám, Nádudvari

Nagy Ádám
ügyvezető igazgató
Nádudvari Élelmiszer

– Réteges krémjoghurtjainknál egy elismert és sikeres, sok díjat nyert alapanyagból (a Nádudvari Krémjoghurtból) indultunk ki. Olyan új termékcsaládot alkottunk meg, amely magas minőséget nyújt, nem éppen alacsony áron – mutatja be a termékvonalat Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója. – Ennek ellenére nagyon népszerű lett rövid idő alatt, egy éven belül Érték és Minőség Nagydíjat is nyert. Sikerére alapozva tavaly úgy döntöttünk, hogy újabb termékekkel rukkolunk elő a gyümölcsjoghurt kategóriában. Két új termékcsaláddal léptünk piacra az őszi időszakban. Úgy tűnik, a befektetett energia még ezen a nehezített pályán is megérte: joghurtforgalmunk a nehéz piaci helyzet ellenére jelentősen nőtt.

A fejlesztésekkel nem állnak le, tudjuk meg tőle. Figyelnek az egyre erősödő egészségtudatos vásárlói réteg igényeire: fitnesztermékeik alacsony zsírtartalmú és cukormentes változatban, hozzáadott C- és D-vitaminnal kerültek a boltok polcaira. A gyümölcsjoghurtok vonalát pedig, amelyekkel a fiatalabb korosztályt is igyekeznek megszólítani, 125 g-os kiszereléssel szélesítették, a jelenlegi 2 legnépszerűbb ízben és szintén hozzáadott vitaminokkal.

– Fontosnak tartjuk, hogy tovább bővítsük az ízválasztékot, ezért limitált kiadású ízeket is tervezünk, valamint a kiszerelések palettáját és a hozzáadott összetevők választékát is szélesítjük – tekint előre Nagy Ádám.

Mindezt változatos kommunikációval, marketingelemekkel támogatják. Fontosnak gondolják a social media platformok bővítését: szeretnének a fiatalabb korosztállyal is kommunikálni, mivel ők a jövő vásárlói. Influenszereket vonnak be, nyereményjátékokat terveznek, valamint online és offline kampányokkal erősítik a brandet és a termékcsoportot.

Inkább promóciós vásárlással, mint PL-re váltással reagálnak a vásárlók az áremelkedésekre

Fejlesztések 30 év tapasztalatával

Szintén a natúr joghurt felől lépett a gyümölcsjoghurtok piacára a Naszálytej is, azonban ők a saját hagyományaikból kiindulva – mint funkcionális tejtermékeket gyártó cég – elsősorban a laktózmentes gyümölcsjoghurtokra koncentráltak.

Péter Katalin
kereskedelmi
és marketingvezető
Naszálytej

– A laktózérzékenység számunkra nem csupán egy trend, hiszen mi közel 30 éve elhivatottan támogatjuk termékfejlesztéseinkkel a laktózérzékenyeket – hangsúlyozza Péter Katalin, a Naszálytej Zrt. kereskedelmi és marketingvezetője. – Ezért a kategória joghurtkínálatát egy laktózmentes görögjoghurttal bővítettük. Ennél a terméknél a funkcionalitás mellett már a kényeztetés is szempont volt. A termékfejlesztéseink fókuszában – reagálva a trendekre és a partnereink igényeire – az egészségtudatosság áll, ezért elengedhetetlen volt, hogy megjelenjünk a 0%-os gyümölcsjoghurtokkal, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, illetve a magasabb gyümölcstartalmú, kisebb kiszerelésű gyümölcsjoghurtokkal is. Mindezeket a Tarka márka kínálatában találhatjuk. Három olyan görögjoghurttal (egy natúrral és két gyümölcsössel) is bővítettük a kínálatunkat, amelyek a zsírosabb joghurtok kedvelőit célozzák meg.

Mint azt lapunknak elárulja, további fejlesztések zajlanak náluk a kategóriában.

– A trendek ugyanis folyamatosan változnak, alakulnak, finomodnak, ezekre, valamint a szezonalitás igényeire nekünk is figyelnünk és reagálnunk kell – emeli ki Péter Katalin. – Mi úgy látjuk, ezek a termékek továbbra is jól teljesítenek, sőt, bővül irántuk az igény. //

Joghurtitalból a gyártói, kefirből a kereskedői márkákat választjuk

Joghurt

Vendégszerző:
Mikesy Veronika
analytic insights
associate
NIQ

Az NIQ kiskereskedelmi indexe alapján 2023-ban a magyar fogyasztók 49 milliárd forintot költöttek joghurtra (ideértve tehéntejalapú natúr és gyümölcsös, valamint a növényi alapú termékeket), amely összeg 13%-kal szárnyalta túl a 2022-es értékbeli forgalmat. A kategória 40 millió literes mennyiségi eladása ugyanakkor 10%-os csökkenést jelent az előző év eredményéhez képest. A fentiek tükrében nem meglepő, hogy az elmúlt évben a joghurtok kategóriájában jelentős, 26%-os átlagos árszínvonal-emelkedés volt megfigyelhető.

A gyártói termékek a saját márkás versenytársaikkal szemben a kategória értékbeli részesedésének kétharmadát teszi ki, azonban ez 4 százalékpontos csökkenést jelent a 2022-es évhez viszonyítva. A saját márkás termékek felelősek a kategória mennyiségbeli részesedésének 42%-áért, ami 5 százalékponttal több a tavalyi aránynál.

A növényi termékek értékbeli részesedése mindössze 4% a teljes joghurt kategóriában. A tavalyi év során a növényi joghurtok mennyiségi eladása jelentősen, 27%-kal esett vissza. Ezzel összefüggésben a növényi termékek esetében a kategória átlagát jelentősen meghaladó, 42%-os átlagos árszínvonal-emelkedés következett be 2023-ban.

A tehéntejalapú joghurtok értékbeli forgalmának 23%-a származik a natúr termékek eladásából, a fennmaradó 77%-ért a gyümölcsös termékek felelősek. A gyümölcsjoghurtok körében az epres, az erdei gyümölcsös és a meggyes termékekből fogy a legtöbb mind a mennyiségbeli, mind az értékbeli eladást tekintve.

Joghurtital

A joghurtitalok 16 milliárd forintos és 13 ezer literes eladást értek el a tavalyi év során. A kategória értékbeli forgalma így 13%-kal nőtt, mennyiségbeli forgalma 9%-kal esett vissza; átlagos árszínvonala pedig 25%-kal nőtt.

A joghurtitalok körében a gyártói termékek dominálnak: a kereskedői márkák ugyanis mennyiségben a kategória 17%-át, értékben pedig csupán az egynyolcadát teszik ki. A teljes mennyiségbeli joghurtital-eladás 34%-át a natúr termékek teszik ki; az ízesített szegmensben pedig az epres, az erdei gyümölcsös és a vegyesgyümölcsös termékekből fogyott a legtöbb.

Kefir

Kefirt 14 milliárd forint értékben adtak el a 2023-as év során, ami 13%-os növekedést jelent a megelőző évhez képest; a kategória 16 ezer tonnás eladása azonban 10%-os csökkenést eredményezett. A kefirek átlagos árszínvonala 26%-kal emelkedett a tavalyi évben.

A kategóriát a kereskedői márkák dominálják: tavaly a literben mért teljes eladás 71%-áért voltak felelősek, részesedésük pedig 7 százalékponttal nőtt a 2022-es év értékeihez képest. A saját márkás kefirek értékbeli részesedése 62%, ami 6 százalékpontos emelkedést jelent. //

 

Nem engedünk az ismert márkáinkból!

A gyümölcsjoghurtok – bármennyire is hétköznapi termékek – egyvalamiben eltérnek a legtöbb vásárolt élelmiszertől. Ebben a kategóriában ugyanis tradicionálisan erős a márkahűség a vásárlókban. Ezzel szemben viszont az elmúlt években a magyar háztartások fokozatosan szoknak át a diszkontokba – ahol jellemzően a saját márkás termékek dominálnak a polcokon. Az elmúlt két évben tapasztalható infláció további nehézségeket gördít a márkahű joghurtvásárlók elé.

Vendégszerző:
Brenner Dorottya Csenge
elemző
Consumer Panel Services

Azt kijelenthetjük, hogy joghurtért nem ejtenek másik boltot útba a bevásárlók. Eladott mennyiség és érték alapján is a többi FMCG kategóriához hasonlóak a gyümölcsjoghurtok. Dominálnak a diszkontáruházak, míg a hiper- és szupermarketek közel azonos szinten vannak, de jócskán lemaradva a diszkontoktól. Logikus lenne tehát a következtetés, hogy a diszkontokban erősebb jelenlétű saját márkás joghurtok felé mozdultak el a vásárlók, hiszen itt jóval szélesebb a kínálat ezekből, mint a márkás termékekből. Csakhogy a magyarok úgy tűnik, nem egészen így gondolják. Bár kétségtelenül van helyük a private labeleknek a polcokon, de a megvásárolt mennyiség alapján nem tudnak a kereskedelmi márkák stabilnak tekinthető növekedést felmutatni az elmúlt öt évben.

Egy másik érdekes tendencia azonban megfigyelhető a kategóriában. 2020 óta folyamatosan nő a valamilyen promóció keretein belül vásárolt gyümölcsjoghurt-mennyiség aránya a teljes vásárolt mennyiséghez képest. Míg 2020-ban az eladott mennyiség 37%-a volt valamilyen akciós vagy promóciós termék, 2023-ra ez az arány 45%-ra nőtt. Az áremelkedések ellen tehát így védekeznek a vásárlók. Figyelik az akciókat, de nem fordulnak el a jól bevált és szeretett márkáiktól.

 

 

Emellett az eladott mennyiség is folyamatosan csökken. Míg 2019-ben 32,5 ezer tonna gyümölcsjoghurt került értékesítésre a magyar háztartásoknak, addig 2023-ban már csupán 22 ezer. Az elmúlt évek a vásárlási gyakoriságra is hatással voltak: öt évvel ezelőtt még évi 16 alkalommal került a kosarakba a termék, 2023-ban már csak tizenkétszer. Kevesebbszer és kevesebb gyümölcsjoghurtot vesznek a vásárlók, de a kedvenceiket nem cserélik le.

 //

Kapcsolódó cikkeink