Nyugat-Európa kacsát eszik liba helyett
A libatermékek fogyasztása – részben a Négy Mancs lejárató kampánya, részben a válság miatt – csökkent Nyugat-Európában. Egyre több vevő vásárol liba helyett kacsatermékeket, így a magyar tenyésztők is a kacsatermelést fejlesztették idén.
A Baromfi Terméktanács szerint hamarosan enyhe túltermelés alakulhat ki a piacon, csökkentve az árakat:
"A libamell és a libacomb nemcsak hazánkban, de nyugaton is prémiumterméknek számít. Mivel áruk igen magas, a fogyasztók kevesebbet vásárolnak, vagy – vásárlási kosarukat átalakítva – a libát kacsatermékekre cserélik. Ez másfél vagy akár két euróval is olcsóbb kilónként."
A hazai tenyésztők – alkalmazkodva a megváltozott igényekhez – 2010-ben a kacsatermelést és -felvásárlást fejlesztették. Ennek hatására az elnök szerint a termelés volumene valószínűleg meghaladja majd a piaci igényeket, ami a nyári hónapokban átmeneti túltermeléshez vezethet – közli a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >