Nyugat-Európa kacsát eszik liba helyett
A libatermékek fogyasztása – részben a Négy Mancs lejárató kampánya, részben a válság miatt – csökkent Nyugat-Európában. Egyre több vevő vásárol liba helyett kacsatermékeket, így a magyar tenyésztők is a kacsatermelést fejlesztették idén.
A Baromfi Terméktanács szerint hamarosan enyhe túltermelés alakulhat ki a piacon, csökkentve az árakat:
"A libamell és a libacomb nemcsak hazánkban, de nyugaton is prémiumterméknek számít. Mivel áruk igen magas, a fogyasztók kevesebbet vásárolnak, vagy – vásárlási kosarukat átalakítva – a libát kacsatermékekre cserélik. Ez másfél vagy akár két euróval is olcsóbb kilónként."
A hazai tenyésztők – alkalmazkodva a megváltozott igényekhez – 2010-ben a kacsatermelést és -felvásárlást fejlesztették. Ennek hatására az elnök szerint a termelés volumene valószínűleg meghaladja majd a piaci igényeket, ami a nyári hónapokban átmeneti túltermeléshez vezethet – közli a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >