Nyomul a baromfiipar

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 31. 13:31

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági és élelmiszeripari termék piacainak tendenciáit. A legutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy az Európai Bizottság középtávú előrevetítése szerint az Unió baromfihús-termelésének további növekedése várható 2030-ig.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió baromfihúsimportja egy százalékkal 688 ezer tonnára, baromfihúsexportja hét százalékkal 1,5 millió tonnára nőtt 2018. január és október között az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsimportja három százalékkal 58 ezer tonnára csökkent, míg baromfihúsexportja 20 százalékkal, 184 ezer tonnára emelkedett 2018. január–októberben a 2017. év azonos időszakához képest.

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 629 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2018. január–november között, ez 11,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában vágóhidakra került mennyiség. Magyarországon a vágócsirke termelői ára (253 forint/kilogramm) 2,5 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, ugyanekkor az Európai Bizottság adatai szerint 2018-ban 2,6 százalékkal 187 euró/100 kilogrammra emelkedett az egész csirke uniós átlagára a 2017. évihez képest.

***

Magyarországon a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 444 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 decemberében, ami 2 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az Európai Bizottság decemberben megjelent projekciója szerint az Unió sertéshústermelése 23,8 millió tonna körül alakulhat 2024-ig, majd enyhén csökkenve 23,6 millió tonna lehet 2030-ra.

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,36 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2018 decemberében, 5 százalékkal csökkent egy év alatt. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése több mint öt százalékkal emelkedhet 2019-ben a 2018-ban előállított mennyiséghez viszonyítva. Brazíliában a sertés ára (5,51 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 5 százalékkal volt alacsonyabb 2018 decemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában.

 

Kapcsolódó cikkeink