Nyomott maradt az infláció az euróövezetben augusztusban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 03. 11:03

Nyomott maradt az infláció augusztusban is az euróövezetben, ami valószínűleg tovább erősíti azokat a piaci várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa szeptemberi ülésén lazít a monetáris politikáján.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken kiadott előzetes adatai szerint augusztusban – az elemzői várakozásokkal összhangban – 1,0 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben, csakúgy, mint júliusban. Az 1,0 százalék tavaly február óta a legkisebb mérték.
Tavaly augusztusban még 2,1 százalékra rúgott a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme.
A gyakran változékony energiaárakat nem számolva 1,2 százalékkal, az energia- és feldolgozatlan élelmiszerek árát nem számolva pedig 1,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak idén augusztusban.
Az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalék volt augusztusban, csakúgy mint júliusban. Elemzők enyhe gyorsulást, 1,0 százalékot vártak.
Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
Az augusztusi 1,0 százalékos érték újabb nyomós érveket szolgáltat az EKB kormányzótanácsának arra, hogy szeptember 12-i ülésén fogadjon el újabb intézkedéseket a gazdaság élénkítésének és az infláció felpörgetésének érdekében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink