Nyomott gabonaárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 02. 11:29

Gyakorlatilag befejeződött a búza idei aratása az országban, a kedvezőtlen időjárás miatt a betakarítandó terület töredékén még dolgoznak a gazdálkodók. Az árakkal azonban elégedetlenek a termelők.

buza

Ettől függetlenül az európai és a magyar árakat meghatározó tőzsdei jegyzéseke tekintve a mérvadó párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 160 euró/tonna körül mozgott a termény fronthavi kurzusa. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 150-160 dollár (USD)/tonna között hullámzott a búza legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése július első három hetében Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a malmi búzát július eleje óta 40 ezer forint/tonnán jegyzeték, miközben a takarmánybúza fronthavi kurzusa 38 ezer forint/tonna alá süllyedt.

Az AKI PÁIR adatai szerint az újtermésű étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 16 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit július második hetében, így átlagosan 39-40 ezer forint/tonna között forgott a fizikai piacon. A takarmánybúza 36-37 ezer forint/tonna termelői áron talált vevőre ugyanekkor. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink