Nyolcéves csúcson a fizetésemelést tervező kkv-k aránya

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 30. 11:21

Nőtt a fizetésemelést tervező cégek aránya, leginkább a középvállalkozásoknál és az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre. Emellett enyhén emelkedett a hazai kkv-k foglalkoztatási szándéka is, közel minden negyedik vállalkozás adhat fel álláshirdetést a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

penz2

A kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült kutatás szerint nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya. „Jelenleg a cégek 41%-a készül fizetésemelésre, terveik szerint átlagosan 4,2%-kal magasabb bért fognak utalni munkavállalóiknak a következő egy év során. Ez az arány azért is figyelemre méltó, mert legutoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38%-a készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44%, a középvállalkozásoknál pedig már 49% ez az arány. A különböző ágazatok közül az ipari cégek emelkednek ki, közülük közel minden második cég készül béremelésre (45%).

nem mindegy hol keres állást
A hazai vállalkozások többsége a jelenlegi létszámmal kíván működni a következő egy év során, azonban enyhén nőtt a létszámbővítésben gondolkodó vállalatok száma. „A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya kismértékben, 18%-ról 22%-ra emelkedett, közülük legtöbben 1-4 fős bővítésben gondolkodnak. Ez a javulás mindenképpen örvendetes, és tovább növelheti a jelenleg csúcson levő foglalkoztatottsági arányt, mivel a KSH legfrissebb adata szerint idén augusztus-októberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 404 ezer fő volt, 138 ezer fővel több, mint egy évvel korábban” – mondta el Kovács Viktor Zoltán. Nem mindegy azonban, ki milyen régióban keres állást, hiszen az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16%, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13% ez az arány. Utóbbinál nem meglepő ez a szám, ebben a régióban nagyszámú hátrányos helyzetű település található, ahol jóval nehezebb munkalehetőséget találni.

Kapcsolódó cikkeink