Nyolcból egy 50 év feletti amerikainál mutatkoznak az egészségtelen ételektől való függőség jelei
Egy új felmérés szerint az idősebb amerikai fogyasztók jelentős része egészségtelen kapcsolatban áll az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel.
Az eredményekből látszik, hogy az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerektől való esetleges függőség sokkal nagyobb arányban fordul elő a túlsúlyos, rossz mentális egészségi állapottal vagy elszigeteltségben élő idősebb felnőttek körében.
Az 50 és 80 év közöttiek mintegy 13%-a mutatta az ilyen élelmiszerektől és italoktól való függőség jeleit az elmúlt évben – derült ki az U-M Poll felméréséből.
Az arány sokkal magasabb a nők, mint a férfiak körében – különösen az 50-es és korai 60-as éveikben járó nők csoportjában. Magasabb volt ez az arány az idősebb önmagukat túlsúlyosnak, magányosnak, illetve közepes vagy rossz fizikai/mentális egészségben lévőnek valló felnőttek körében is.
A felmérést az U-M Institute for Healthcare Policy and Innovation végezte az AARP és a Michigan Medicine – az U-M egyetemi orvosi központja – támogatásával. A közvélemény-kutató csoport és a U-M pszichológusa, Ashley Gearhardt, Ph.D. 13 kérdésből álló kérdéssorral mérte, hogy az idősebb felnőttek tapasztalták-e és milyen gyakran a függőség alapvető mutatóit az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez, így édességekhez, sós snackekhez, cukros üdítőkhöz és gyorséttermekhez való viszonyukban.
Az 50 és 80 év közötti válaszadók mintegy 13%-a mutatta effajta függőség jeleit – így intenzív sóvárgást, a fogyasztás csökkentésére való képtelenséget és elvonási tüneteket – az elmúlt évben.
Az eredmények alapján Gearhardt úgy véli, hogy e standard kérdéseket érdemes lenne az orvosi rendelőkben végzett szűrővizsgálatokba integrálni. Ez segíthetne azonosítani a függőséget okozó étkezési szokásokkal küzdő idősebb felnőtteket, akiket hasznos lehet táplálkozási tanácsadásra vagy olyan programokra beutalni, amelyek segíthetnek a függőséget okozó étkezési szokások kezelésében vagy az egészségesebb élelmiszerekhez való megfizethető áron történő hozzáférésben.
Gearhardt, az U-M Pszichológiai Tanszékének docense és az IHPI tagja, társfejlesztője a felmérésben használt Yale Food Addiction Scale nevű szabványosított kérdőívnek.
Kapcsolódó cikkeink
Földimogyorós Nutellával ad lendületet a növekedésnek a Ferrero az amerikai piacon
Az Egyesült Államokban jövő tavasszal dobja piacra a Ferrero első…
Tovább olvasom >Új formákkal és új külsővel tér vissza a Barilla Al Bronzo az USA-ba
A Barilla bejelentette, hogy az Egyesült Államokban újra kapható lesz…
Tovább olvasom >Évente közel 40 különböző kereskedőnél vásárolnak az amerikai fogyasztók
A Circana friss kutatása szerint az amerikai háztartások egy éven…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >