Nyolc hónap csökkenés után áprilisban emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 05. 13:06

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) élelmezésügyi intézete, a FAO élelmiszerár-indexe 232,1 pontra emelkedett a márciusi 231 pontról. A megélhetés költsége az Egyesült Államokban emelkedett a leggyorsabban, s áprilisban Kínában is 2008 óta nőtt legdinamikusabban az élelmiszerárak. Az Európai Központi Bank (EKB) április elején emelte az irányadó jegybanki kamatot, amely valamelyest gátat szabott az inflációnak.

Ám más globális események, mint a közel-keleti zavargások és az egyiptomi és tunéziai vezetők elűzése kedvezőtlenül hatott az árakra. Az elemzők szerint, ha az időjárás kedvező lesz, az év további részében elképzelhető az árak csökkenése.

A cukor ára a New York-i kereskedésen 18 százalékkal csökkent, míg a tej 1,8 százalékkal csökkent Chicagoban. A kukorica ára gyakorlatilag megduplázódott az elmúlt 12 hónapban, a búza 57 százalékkal, a szójabab 39 százalékkal emelkedett; ez utóbbi elsősorban a kedvezőtlen kanadai és ausztrál időjárási viszonyoknak köszönhető, amely gyengébb termésátlagot hozott. Szárazság miatt csökkent a terméshozam Oroszországban és Európában is.

A FAO élelmiszerár-indexe nyolc hónapja csökken, a legutóbbi csúcsot 2008 júniusában mérték. A FAO szerint a globális élelmiszertermelés 70 százalékkal emelkedik 2050-re, míg a Föld népessége meghaladja majd a 9 milliárd főt.

A szervezet felmérése szerint egy év alatt 44 millióan kerültek a szegénységi küszöb alá. Ennek ellenére a világon csökkent az éhezők száma a 2009-es egymilliárdról csaknem 925 millióra – írja a Bloomberg nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink