Nyolc hónap alatt 3,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 21. 13:18

2010 augusztusában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene az előző évihez hasonló volt. A több éve tapasztalható visszaesés júliusi és augusztusi megtorpanása azt eredményezte, hogy az év első nyolc hónapjában – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 3,3 százalékkal csökkentek az eladások. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az augusztusi értékesítés volumene 0,6 százalékkal elmaradt az előző hónap szintjétől – olvasható a KSH jelentésében.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldő kiskereskedelemben  augusztusban 662 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az év első nyolc hónapjában összességében 4733 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2010. január–augusztusban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai 2010 augusztusában lényegében nem változtak, az első nyolc hónapban 2,8 százalékkal kisebb volumenű forgalmat bonyolítottak az előző év azonos időszakához képest. 2010 augusztusában az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 1,3 százalékkal mérséklődtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi volumene elmaradt az előző hónap szintjétől.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 augusztusában 1,2 százalékkal emelkedett, az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. 2010. augusztusban a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben csökkent, a többi üzletben növekedett a forgalom volumene. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai mérséklődtek az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010 augusztusában lényegében nem változott, az év első nyolc hónapjában 6,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az augusztusi eladások 1,1 százalékkal meghaladták az előző havit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2010. augusztusban az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 0,8, az eurózóna országaiban 0,6%-kal növekedtek a kiskereskedelmi eladások. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 10 tagállamban tapasztaltak bővülést, 1-ben stagnálást, 9-ben csökkenést.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrészüzletek értékesítésének 2007 óta tartó negatív trendje júliusban megfordult, a növekedés augusztusban is folytatódott. Az eladások augusztusban 18,9 százalékkal emelkedtek a tavalyi év alacsony bázisához képest, azonban összességében 2010 első nyolc hónapjában még így is 18,6 százalékos csökkenést mutatnak – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink