Nyolc EU-ország lépte túl tejkvótáját

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 03. 11:42

Nyolc európai uniós ország tejtermelői növelték túlzott mértékben termelésüket 2013-2014-ben, hogy felkészüljenek a kvóták jövő évi eltörlésére. A kvótatúllépés miatt több mint 400 millió euró illetéket kell fizetniük – közölte az Európai Bizottság pénteken.

tej_uj

Németország, Hollandia, Lengyelország, Dánia, Ausztria, Írország, Luxemburg és Ciprus összesen 1,46 millió tonnával lépték túl nemzeti kvótáikat. Különösen jelentős mértékű volt a többlet Németországban, ahol a tejtermelőknek 163,8 millió eurót kell befizetniük. A hollandok 132,1 milliós, a lengyelek pedig 46,4 milliós bírságra számíthatnak.

Az említett országok megpróbálták elérni a kvótatúllépés miatt 2014-re kiszabott büntetés eltörlését arra hivatkozva, hogy a tejtermelőknek meg kellett kezdeniük a felkészülést a tejkvótarendszer 2015. április 1-től hatályos eltörlésére, új piacokat felkutatva akkor, amikor a kereslet, különösen a kínai, felfelé hajtja az árakat. Az EU más tagállamai, elsősorban Franciaország azonban ellenzi a büntetés elengedését, mondván, hogy a konkurencia és a túltermelés kockázata által leginkább sebezhető állattartók nem kapnak ellentételezést.

Az európai tejtermelőkre augusztusban kivetett orosz behozatali tilalom jól tükrözi a kockázatokat. Mindazonáltal az európai tejipar nem beszél válságról, mivel a világpiaci kereslet folyamatosan növekszik.

Az EU 28 tagállamában 2013-2014-ben 144 millió tonna tejet termeltek, ez a mennyiség 6,4 százalékkal maradt el az összkvótától. Egy évvel korábban ez az arány még hat százalék volt.

Az európai tejkvótarendszert 1984-ben állították fel, hogy megfékezzék a túltermelést. 2008 óta minden évben 1 százalékkal emelték a nemzeti kvótákat a rendszer megszüntetésére való felkészülés jegyében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink