Nyílt levél a szerencsi erőmű leállításáért

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 00:00

Nyílt levelet intézett Bajnai Gordon miniszterelnökhöz Májer János, Tokaj független polgármestere a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű állami hitelének leállítása és a világörökségi cím védelme kapcsán.

A polgármester a levélben arra kérte a kormányfőt, "állíttassa le a BHD és a Magyar Fejlesztési Bank közötti hitelszerződés folyamatát, amelynek eredményeként az ezeréves kultúrtáj kategóriában világörökségi címet kapott Tokaj-hegyalja eshet áldozatul". Hozzátette: nem elsősorban a világörökségi cím elvesztését tartja katasztrófának – bár ez Magyarország számára szégyen lenne -, hanem annak a borvidéknek "a tisztaságát, az érintetlenségét, a dicsőségét, amit nem mostak el a századok".
Májer János utalt arra, hogy Bajnai Gordon a közelmúltban járt a térségben, ahol megtapasztalhatta a borászatok igényességét, az épített és természeti örökséget. Kérdést intézett a miniszterelnökhöz, amely szerint "ebbe a porcelándobozba" bele tud-e képzelni egy szalma-, illetve energiafű tüzelésű erőművet, különösen ennek a különleges tájnak az elejére, kapujába.
Úgy fogalmazott, ha az erőmű felépül, akkor innen még az is visszafordul majd, aki a mélységekre és a magasságokra kíváncsi. Véleménye szerint Tokaj-hegyalja nem téveszthető össze semmivel, ezért nem véletlen a világörökségi cím sem, amely nem elismerés, hanem eszköz a felemelkedésre. Májer szerint bár néhányan azt skandálják, hogy a világörökségi cím megakadályozza az ipartelepítést, ez nem így van. Jól példázza mindezt a kiválóan prosperáló sátoraljaújhelyi ipari park. Összeférhetetlen viszont a térség egy olyan erőművel, amelyben energiafűvel fűtenek majd, hiszen nincs is kellő mennyiségű szalma.
Levelében hozzátette: az energiafű kiirthatatlan, hasonlóan a parlagfűhöz, ráadásul ezzel a növénnyel, mivel kevésbé allergén, össztársadalmilag sem lehet felvenni a harcot – olvasható a dokumentumban – közli az Index.

Kapcsolódó cikkeink