Nyáron megugrott a tojás felvásárlási ára az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 06. 12:50

Jelentősen emelkedtek július-augusztusban a tojásfelvásárlási árak az Európai Bizottság jelentése szerint. A jelenlegi uniós átlagár száz kilogrammonként 117 eurót tesz ki és meghaladja az elmúlt öt év nyári időszakának átlagát. Ugyanakkor a tojástermelés idei jövedelmezősége így is elmarad majd az elmúlt évekétől.

Az Európai Bizottság mezőgazdasági igazgatóságának jelentése szerint a tojáságazatot az elmúlt másfél évben meglehetősen alacsony termelői árszint jellemezte.

Az uniós felvásárlási árak – az év eleji hullámzást követően – május-júniusban kezdtek lassan emelkedni, és ezt júliusban és augusztusban jelentős áremelkedés követte – . Az előrejelzések szerint a tojás átlagára továbbra is növekszik, jelenleg már meghaladja az elmúlt öt év nyári időszakának átlagát.

A jelenlegi uniós átlagár 117 euro/100 kilogramm. Ennek ellenére a tojástermelés jövedelmezősége 2011-ben messze elmarad az elmúlt évek átlagától – derül ki a bizottsági jelentésből – olvasható a Baromfi Terméktanács honlapján, a magyarbaromfi.hu-n.

Kapcsolódó cikkeink