Nyári mérleg – 300 milliós bírság élelmiszerbiztonsági hibák miatt
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) vizsgálatai az alapanyagok termelésétől egészen az élelmiszer felszolgálásáig terjedtek. A hatóságok csaknem 20 ezer egységet vizsgáltak át, augusztus végéig folytatódnak az ellenőrzések.
A megvizsgált üzemekben többnyire a beszállítók járványtani
igazolásával, a hűtéssel, illetve a melléktermék kezelésével volt gond. Az
élelmiszerek, italok és takarmányok értékesítésénél főleg jelölési hibákat és
lejárt szavatosságú termékeket találtak. Határértéket meghaladó, illetve
engedély nélküli növényvédőszer-maradékot, az esetek több mint 5 százalékában
találtak.
Az ÁNTSZ-el leginkább a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása, a
szakszerűtlen tárolás, illetve a kézmosás elmulasztása miatt gyűlt meg a
kereskedők baja. A kosz és az ivó-, illetve melegvíz hiánya miatt összesen tíz
vendéglátóhelyet zártak be az ÁNTSZ munkatársai.
A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei
is gyakran, szinte minden negyedik esetben találkoztak lejárt szavatosságú
élelmiszerrel, de bőven akadt munkájuk a fogyasztói tájékoztatás és a
beszerzési bizonylatok hiánya miatt is. A vendéglátóipari egységek csaknem háromnegyedével
volt valami probléma, az összes bírság többmint felét ez a szektor kapta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >A piaci egyensúly biztosítására törekszik majd az új fogyasztóvédelmi hatóság
A január 1-jén felálló Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH)…
Tovább olvasom >