Nyári mérleg – 300 milliós bírság élelmiszerbiztonsági hibák miatt
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) vizsgálatai az alapanyagok termelésétől egészen az élelmiszer felszolgálásáig terjedtek. A hatóságok csaknem 20 ezer egységet vizsgáltak át, augusztus végéig folytatódnak az ellenőrzések.
A megvizsgált üzemekben többnyire a beszállítók járványtani
igazolásával, a hűtéssel, illetve a melléktermék kezelésével volt gond. Az
élelmiszerek, italok és takarmányok értékesítésénél főleg jelölési hibákat és
lejárt szavatosságú termékeket találtak. Határértéket meghaladó, illetve
engedély nélküli növényvédőszer-maradékot, az esetek több mint 5 százalékában
találtak.
Az ÁNTSZ-el leginkább a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása, a
szakszerűtlen tárolás, illetve a kézmosás elmulasztása miatt gyűlt meg a
kereskedők baja. A kosz és az ivó-, illetve melegvíz hiánya miatt összesen tíz
vendéglátóhelyet zártak be az ÁNTSZ munkatársai.
A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei
is gyakran, szinte minden negyedik esetben találkoztak lejárt szavatosságú
élelmiszerrel, de bőven akadt munkájuk a fogyasztói tájékoztatás és a
beszerzési bizonylatok hiánya miatt is. A vendéglátóipari egységek csaknem háromnegyedével
volt valami probléma, az összes bírság többmint felét ez a szektor kapta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gyengébb a vásárlóerő nálunk, mint a régióban
A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül…
Tovább olvasom >Raskó György: az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly kihívást jelent számos magyar háztartás számára
A magyar lakosság körében továbbra is érzékelhető az elszegényedés súlyos…
Tovább olvasom >A nemzetközi pénzügyi intézmények szerint Magyarország visszatér a gazdasági növekedés pályájára
A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén…
Tovább olvasom >