Nyári mérleg – 300 milliós bírság élelmiszerbiztonsági hibák miatt
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) vizsgálatai az alapanyagok termelésétől egészen az élelmiszer felszolgálásáig terjedtek. A hatóságok csaknem 20 ezer egységet vizsgáltak át, augusztus végéig folytatódnak az ellenőrzések.
A megvizsgált üzemekben többnyire a beszállítók járványtani
igazolásával, a hűtéssel, illetve a melléktermék kezelésével volt gond. Az
élelmiszerek, italok és takarmányok értékesítésénél főleg jelölési hibákat és
lejárt szavatosságú termékeket találtak. Határértéket meghaladó, illetve
engedély nélküli növényvédőszer-maradékot, az esetek több mint 5 százalékában
találtak.
Az ÁNTSZ-el leginkább a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása, a
szakszerűtlen tárolás, illetve a kézmosás elmulasztása miatt gyűlt meg a
kereskedők baja. A kosz és az ivó-, illetve melegvíz hiánya miatt összesen tíz
vendéglátóhelyet zártak be az ÁNTSZ munkatársai.
A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei
is gyakran, szinte minden negyedik esetben találkoztak lejárt szavatosságú
élelmiszerrel, de bőven akadt munkájuk a fogyasztói tájékoztatás és a
beszerzési bizonylatok hiánya miatt is. A vendéglátóipari egységek csaknem háromnegyedével
volt valami probléma, az összes bírság többmint felét ez a szektor kapta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >