Nyár végi áremelkedés a mezőgazdaságban
Augusztusban mind a növényi termékek (22,1%), mind az állat és állati termékek (10,4%) ára két számjeggyel növekedett. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.
A gabonafélék ára 2012 augusztusában 24,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, ezen belül a búza ára 30, a kukorica és az árpa ára pedig több mint 21 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék termelőiár-indexe augusztusban 21,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gyümölcsök ára 17,5 százalékkal emelkedett.
A vágóállatok termelői ára 13,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára kiugró, 20 százalékos, míg a vágómarha és a vágócsirke 7, illetve 9,6 százalékos árnövekedést mutat az előző év augusztusához viszonyítva.
2012 augusztusában az állati termékek ára az élő állatok áránál sokkal kisebb mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Míg a tej ára 5 százalékkal csökkent, addig a tojásé 34,1 százalékkal növekedett.
A mezőgazdasági termelői árak 2012. január–augusztusi időszakban összességében 8,1 százalékkal emelkedtek a 2011. évi első nyolc hónap termelőiár-szintjéhez viszonyítva. A gabonafélék árindexe 4,4 százalékkal növekedett. A friss zöldségfélék és a gyümölcsök ára 14,8, illetve 8,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 30,8 százalékkal maradt az előző évi ár alatt. Az élő állatok és állati termékek ára – a tavalyi 14,4 százalékos növekedés után – idén további 12,3 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten, amely főképpen a tojás árának mozgásával indokolható
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >