Nyár végén új tananyagokkal indul a mindenki számára ingyenesen elérhető Digitális Agrárakadémia

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 06. 23. 10:24

Nyár végén új tananyagokkal indul a mindenki számára ingyenesen elérhető Digitális Agrárakadémia, amelynek célja a mezőgazdaságot érintő digitális kompetencia növelése, a precíziós gépek minél széleskörűbb megismertetése, és a digitális megoldások alkalmazásának ismeretterjesztése az agráriumban, határon innen és túl – tudatta a Digitális Jólét Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel.

Mint írták, mindezzel nemcsak az ágazatot terhelő munkaerőhiány mérsékelhető, hanem a digitális technológiák használatával a termelési és üzemszintű hatékonyság is növelhető. Azt is közölték, hogy a DJP, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Széchenyi István Egyetem (SZE) és az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) a Digitális Agrárakadémia hosszútávú fejlesztésének konzorciumi irányításáról írt alá megállapodást szerdán, Gödöllőn.

A Digitális Agrárakadémiát a DJP keretében, a Digitális Agrár Stratégiáról szóló kormányhatározat alapján készítették elő.
Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője a közleményben kiemelte: az agrárium is egyre inkább személyzet-intenzív műfaj, azaz a versenyképességét alapvetően határozza meg, hogy milyen digitális kompetenciákkal rendelkeznek az eszköz használó szakemberek. Hozzátette: a kompetenciafejlesztés maradéktalanul az egyetemekkel való közös együttműködés keretében valósulhat meg, ezért a DJP megállapodást kötött a három modellváltó egyetemmel (MATE, SZE, ÁTE) a DAA fejlesztésének közös konzorciumi irányításáról.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, hogy a MATE létrehozásának céljai között szerepel a gazdaság szereplőivel az élő kapcsolat megerősítése, valamint a digitális megoldások fejlesztésében és elterjesztésében meghatározó részvétel is. A DAA pedig mindkét célt közvetlenül támogatja. A DAA keretében elkészült tananyagok és tudásbázis szabadon hozzáférhetők a hazai gazdatársadalomnak, ezzel is segítve az új technológiák, a digitális megoldások alkalmazását, az ágazat hatékonyságának növekedését.

Földesi Péter, az SZE rektora megjegyezte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-2027-ig biztosít forrást a feladatok végrehajtására, ami nagy biztonságot jelent a projekt megvalósítása szempontjából.
Sótonyi Péter, az ÁTE rektora kiemelte, hogy az egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézete (DÉOKFII) az állatorvosi közegészségügyhöz kötődően biztosítja az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőinek gyakorlati támogatását, digitalizációs lehetőségeinek fejlesztését, és megteremti az élelmiszerlánc szemléletű, digitális technológián alapuló, komplex tananyagfejlesztést, elsősorban az állategészségügy, a takarmányozástan, a méhegészségügy, az élelmiszerlánc nyomonkövetés témaköreiben.

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője a DAA részleteiről közölte: a portál és tananyagok előkészítése hamarosan befejeződik, a nyár végére már mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek. A DAA portálján megtalálható lesz a bemutató gazdaságok adatbázisa és a témához kapcsolódó események is.

Kapcsolódó cikkeink