Nyár végéig kártalanítják a zöldségtermesztőket

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 15. 12:50

A Vidékfejlesztési Minisztériumban elkészült az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák már augusztusban hozzájussanak a kártérítéshez – jelentette ki Fazekas Sándor azt követően, hogy Brüsszel jóváhagyta a Bizottság 210 millió eurós kártérítési javaslatát. Az unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi járvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, az őstermelőket is.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azonnal megkezdi a kifizetések előkészítését. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz, mert most alacsonyabbak az árak. A TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai, az Operatív Programjuk figyelembe vételével, akár 70%-os kárenyhítést is elérhetnek.

A támogatásból a május 26-június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinira és a paprikára is. Azok a termelők, akiknek eladhatatlan készleteik vannak, június 30-ig jelentkezhetnek a termelői szervezeteken keresztül a Mezőgazdásági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Így az adminisztráció szükséges részét a gazdák helyett a termelői szervezetek végzik el. A támogatási kérelmeket július 15-ig lehet benyújtani.


Mint ismeretes, Fazekas Sándor a magyar fogyasztók védelme érdekében már május 27-én, a német járvány bejelentésekor elrendelte, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrizzék a hazánkba érkező spanyol eredetű friss zöldségszállítmányokat.

Május 31-én, a Fazekas Sándor elnökletével tartott debreceni informális agrárcsúcson a miniszterek az eredeti napirendet megváltoztatva áttekintették a kóli fertőzés miatt kialakult válságot. Mind a német, mind a spanyol miniszter részletes tájékoztatást adott a helyzetről, de mivel az informális ülés nem hozhatott hivatalos döntést, a magyar elnökség kezdeményezte a rendkívüli agrárcsúcs összehívását.

A június 7-re összehívott ülésen a miniszterek abban állapodtak meg, valamennyi zöldségtermelőt kártalanítanak. Az ötórás tanácskozáson a tagországok miniszterei azt kérték Dacian Ciolos biztostól, hogy a Bizottság emelje meg a 150 millió eurós támogatási keretet, növelje a kártérítés mértékét, és terjessze ki más zöldségfélékre is a kompenzációt. A Bizottság a Miniszterek Tanácsának összes észrevételét elfogadta, és egy napon belül újabb javaslatot terjesztett elő: 210 millió euróra emelte a zöldségtermelők azonnali megsegítésére szánt összeget, a kártalanítást kiterjesztette az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinira és a paprikára is.

A vidékfejlesztési miniszter és államtitkárai mindent megtettek a hazai fogyasztói bizalom helyreállításáért is. Többször tartottak egyeztető megbeszélést az Országos Kereskedelmi Szövetséggel és a nagy hazai és nemzetközi, Magyarországon működő kereskedelmi áruházláncok képviselőivel, akik kinyilvánították, hogy alapvető üzleti érdeküknek tartják a biztonságos hazai zöldségek forgalmazását, magyar beszállítóik megtartását.

Fazekas Sándor az elmúlt hetekben minden nyilvános szereplést megragadott, és kérte a feldolgozókat, a közétkeztetőket és a kereskedőláncokat, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz, hiszen az uborkáról kiderült, hogy semmi köze a járványhoz. Minden alkalommal hangsúlyozta, hogy a magyar zöldség biztonságosan fogyasztható és egészséges.

A fogyasztói bizalom helyreállításáért a miniszter a Nagycsarnokban tájékozódott a zöldséghelyzetről, és jó példát mutatva több kiló uborkát vásárolt, majd evett belőle. A Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtett és a jövőben is megtesz az élelmiszerbiztonság maximális szavatolásáért. A kormány azért vezette be még a múlt évben a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől.

Úgy tűnik, a járvány megállt, új betegeket nem regisztrálnak, Oroszország pedig hamarosan feloldja az EU-ból származó zöldségekre elrendelt importtilalmat.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

A veszteségek fölmérése már megkezdődött, a kártalanítás részleteit szabályozó rendelet pedig napokon belül elkészül.

Kapcsolódó cikkeink