Nyakörvek tartósságát tesztelte a Nébih

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 07. 11:01

Kutyáknak szánt kullancsirtó és -riasztó nyakörvek tartósságát tesztelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyarországon engedélyezett termékek hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig – közölte a hivatal az MTI-vel.

 

kutya

A közlemény szerint a Nébih szakemberei 14, engedéllyel rendelkező mintán – 9 irtó és 5 riasztó hatású nyakörvön – végeztek tartóssági tesztet. Az ellenőrzés során figyelembe vették, hogy a gyártók terméktől függően más-más időtartamra vállalják a hatás hosszát, 38 naptól egészen 8 hónapig.
A Nébih megállapította, hogy egy termék kivételével a nyakörvek tartalmaztak hatóanyagot a vállalt hetek-hónapok elteltével is. Ugyanakkor az az egy riasztó hatású termék is – amelyben nem mutatták ki a levétel után hatóanyag jelenlétét – megfelelőnek tekinthető, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.
A hivatal felhívja a figyelmet, hogy az állattartók kizárólag engedéllyel rendelkező termékeket vásároljanak, tájékozódjanak a készítmények hatásáról, figyeljenek a csomagolásra, valamint legyenek óvatosak az internetről rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékekkel, mert azok komoly kockázatok jelentenek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink