Nutri-Score, avagy az élelmiszerek keserédes energiacímkéje
Mik is azok az „A”-től „E”-ig terjedő színes skálák egyes élelmiszerek csomagolásain? Hogyan lehet összegezni egy adott élelmiszer tápanyagtartalmát 100 mg vagy 100 ml mennyiségre vetítve? Többek között ezt tudhatják meg azok, akik velünk tartanak a „Ma Te mit eszel?” legfrissebb adásával. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programja által támogatott – tudománynépszerűsítő sorozatának legújabb epizódjában ugyanis a Nutri-Score tápérték minősítő rendszerét mutatjuk be.
A Nutri-Score, egy az élelmiszerek tápanyagtartalmát értékelő címkézési rendszer, amit azért hoztak létre, hogy a vásárlók könnyebben hozhassanak döntést az egészséges táplálkozás szempontjait figyelembe véve. A speciális jelölést a francia kormány 2017 márciusában vezette be az élelmiszereken való feltüntetésre, melyet francia táplálkozási szakértők fejlesztettek ki.
A MATE szakértői azt is bemutatják, hogy e tudományos alapokon nyugvó rendszerben mik jelentenek plusz, illetve mínusz pontokat és, hogy hogyan is áll össze egy-egy termék végső értékelése. A jobb átlátás érdekében a műsorban több példát is bemutatunk, részletezve az adott termékek pontozását befolyásoló tényezőket. Az Európai Unióban egyre több tagállam alkalmazza a Nutri-Score jelölését. Hazánkban egyelőre még csak néhány vállalat termékén vagy néhány áruházlánc polcain találkozhatunk ezzel a színes, informatív címkézési rendszerrel. Bízunk benne, hogy mindez hozzásegíti nézőinket a tudatos választáshoz és az egészséges táplálkozáshoz!
A MATE filmsorozata közérthető, mégis tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. A sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast beszélgetés is, ahol az egyes adások témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.
A sorozat célja az, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.
Legfrissebb adásunk itt érhető el:
Kapcsolódó cikkeink
Magyar és amerikai diplomát adó közös képzésekről kötött megállapodást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és Kentucky állam agráregyeteme
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >5. Foodconf: Ahol a résztvevők ráharapnak az élelmiszer-innovációk ízére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Minimal Processing, avagy a tartósítószer-mentes eltarthatóság
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Benne vagy? – Idén is értékelt a SuperBrands
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Tavaly a Black Friday egyetlen éjszaka alatt több mint 43 milliárd forintos forgalmat hozott a magyar e-kereskedelemnek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Lassult az OECD harmadik negyedévi GDP-növekedése
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

