Növényi falafel bevezetésével ünnepli az IKEA a svéd húsgolyó 40. születésnapját

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 11. 06. 14:19
🎧 Hallgasd a cikket:

Az IKEA ikonikus svéd húsgolyója, a köttbullar idén ünnepli 40. születésnapját, amit a vállalat új fogás bevezetésével tesz emlékezetessé: az elkövetkező hat hónapban világszerte megjelenik éttermeinek kínálatában a csicseriborsó-alapú falafel.

Az IKEA célja növelni a növényi alapú ételek arányát

A cikk a Trade magazin 2025/11. lapszámában olvasható.

A húsgolyó 1985-ben vált az IKEA globális menükínálatának részévé, és mára évente közel másfél milliárdot értékesítenek belőle. Az évek során a klasszikus recept mellett megjelentek az alternatívák is: először a csirke-, majd a növényi alapú változatok.

A sorozat legújabb tagja most a falafel, amely a csicseriborsón túl cukkinit, hagymát és fűszerkeveréket tartalmaz. A fogás kuszkusszal, fokhagymás-olívaolajos aioli öntettel, valamint citromszeletekkel kerül a tányérokra.

A 63 piacon működő 473 éttermében évente 710 millió vendéget kiszolgáló és így a világ egyik legnagyobb étteremláncát üzemeltető IKEA célja a növényi alapú ételek arányát növelni, és a vásárlókat fenntarthatóbb növényi alapú választásokra inspirálni. 

Kapcsolódó cikkeink