Növényi alapú táplálkozásról szóló szimpózium a Vegetáriánus Fesztiválon
Növényi alapú táplálkozásról szóló szimpózium, előadások, relaxációs foglalkozások, ételkóstolók, öko- és bio-termékbemutatók, zenei és tánc-programok, valamint filmvetítések is várják az érdeklődőket a 21. Vegetáriánus Fesztiválon, amelyet augusztus 26-án és 27-én rendeznek meg Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.
Az ingyenes rendezvényen lesz „főzőszoba” is, ahol különféle ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók, valamint idén először a fesztivál keretein belül szervezik meg az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról. Az esemény idei arca Hevesi Tamás lesz, aki közel 30 éve maga is vegetáriánus – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
Az esemény első napján a színházteremben kezdődik az első budapesti szakmai szimpózium a növényi alapú táplálkozásról, ahol többek között szó lesz a vegetáriánus étrend hatása mögött rejlő molekuláris biológiai mechanizmusokról. Rodics Katalin kutató biológus, a Greenpeace munkatársa a nagyüzemi állattartás egészségünket és környezetünket károsító hatásairól beszél, míg Tamasi József a vegán étrenddel kapcsolatos klinikai tapasztalatokat ismerteti.
Ezzel párhuzamosan több teremben is folynak programok. Szó lesz még többek között a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról, a gluténmentes étrendről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről, valamint az inzulirezisztenciából és a cukorbetegségből való gyógyulásról is.
Az esemény második napján Pásztor Judit arról beszél, hogy speciális étrenddel hogyan előzhetőek meg, vagy tarthatók kordában bizonyos betegségek. Nagy Szaffina a színházteremben a vegán étrendről tart előadást, míg Jankovich Tibor tanácsadó segít eligazodni azoknak, akik szeretnének átváltani a vegetáriánus vagy vegán életmódra.
Idén is lesz „vegán mozi” – ahol számos ismeretterjesztő és dokumentfilmet vetítenek, de a fesztivál több zenei és tánc-programot is kínál. Az esemény az Igazi Szeretet-musical DVD bemutatójával zárul, melynek zenéjét az Oscar- és ötszörös Emmy-díjas Bill Conti szerezte.
A szervezők célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával – írták a tájékoztatóban. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb fesztivált csapnak a gin körül
A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >