Novembertől túrót is gyárt az Alföldi Tej

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 30. 00:02

Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző (ATÉB) Kft. a tavalyinál jóval kevesebb tejet vásárol a folyamatosan csökkenő tejtermelés miatt. A hét közepén az Európai Bizottság egyszeri tejtermelési támogatás kifizetésére adott engedélyt a tagállamoknak.

Mélykúti Tibor ügyvezető-igazgató arról számolt be, hogy a 2008-ban vásárolt 350 millió literhez képest idén 50 millió literrel kevesebb tejet vásárol a társaság.
A mostani, átlagosan 60 forint alatti literenkénti tejár a tejtermelők "kivérzés előtti" állapotára utal. Hozzátette: a vemhesüsző-eladások az állatállomány jelentős csökkenését vetítik előre.
Idén az előző évekhez képest 15-20 százalékkal csökkent a tejtermelés,  a tejhiány az azonnali kereskedések piacán 15-20 százalékos literenkénti nyerstej-áremelést generált. A gazdasági nehézségek ellenére az ATÉB az idén októberig 100 millió forintos eredményt ért el, ám év végére sem árbevételben, sem eredményben nem tudják elérni a 2008 elején prognosztizált értékeket.
Az ATÉB a tulajdonában lévő székesfehérvári tejfeldolgozó üzemben felépített egy túrógyártó sort, az üzemszerű gyártás november 1-ján kezdődik el. Az új gyártósoron naponta 45 ezer liter tejből készül túró.
A fehérvári tejüzemet a 132 magyar tejtermelő tulajdonában lévő ATÉB a felszámolt Parmalat Hungaria Tejipari Rt.-től még 2005 novemberében vásárolta meg. Az ATÉB székesfehérvári logisztikai központjában és tejfeldolgozó üzemében összesen ötszázan dolgoznak – írja az Origo.
A tejágazathoz kapcsolódó hír, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a tagállamoknak, hogy egyszeri, legfeljebb 15 ezer eurót kitevő támogatásban részesítsék tejtermelőiket.
Az összeg 2010 végéig, vállalkozásonként egy alkalommal nyújtható, és le kell belőle vonni minden 2008 eleje óta kapott de minimis támogatást. A keretnek valamennyi őstermelő számára nyitva kell állnia – közli a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink