Novemberi bajusz a budaörsi Tescón a férfiegészségért

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 06. 11:26

Újabb tescós kampány indult: ezúttal fiaink, férjeink, testvéreink, apáink, férfi munkatársaink egészségéért! Év közben talán kevesebb szó esik arról, hogy mennyire fontosak a szűrővizsgálatok, azaz az időben felismert elváltozások a leggyakoribb férfibetegségek megelőzésében is. Nézd meg videónkat a bajuszos Tescóról, olvass-nézz bele az Egészséghét Movember-napi programjaiba! Itt az Éntescómon figyeld a témában megjelenő cikkeinket és ígérd meg magadnak, hogy mostantól (nem csak novemberben) többet törődsz magaddal!

 

Kollégáink egyharmada férfi, nagyon fontos az ő egészségük is! – írja a Tesco közleménye. Ezért is szenteltünk egy napot az első Tesco Egészséghéten a férfiegészségnek. A Movember-napon szó volt a leggyakoribb, férfiakra leselkedő betegségekről is. Akárcsak a mindannyiunkat érintő életmódbeli, étkezésbeli szokásokról is. Érdemes visszanézni az Éntescóm Facebook csoportban!

Fiatal férfiakat érint: beszéljünk a herebetegségekről!

A két leggyakoribb férfibetegség a here és a prosztata elváltozásai, a legrosszabb esetben mindkét szervben kialakulhatnak daganatok. A herebetegségek a fiatal férfiakat érintik elsősorban. Ezért is érdemes többet tudni erről!

A here páros szerv a herezacskóban, a hasüregen kívül. A hímivarsejtek (spermiumok) megfelelő termeléséhez ugyanis alacsonyabb hőmérsékletre van szükség. A spermiumok termeléséhez a 32,9 C fok az ideális, fejlődésük 72 napot vesz igénybe.

Számos herét érintő betegséget ismerünk – a gyulladástól, a jóindulatú daganatoktól a hererákig. Utóbbi leggyakrabban 15-40 éves kor között jelentkezik és a leggyakoribb onkológiai rendellenesség fiatal férfiak körében. Magyarországon évente nagyjából 400 új esetet diagnosztizálnak.

Ezen fiatal férfiak számára a legnagyobb veszélyt a hererák családi kórtörténete jelenti. Egy hererákos férfi fiainak négyszer nagyobb az esélye ennek a rendellenességnek a kialakulására. Ugyanennek a férfinek a testvérei azonban még nagyobb veszélyben vannak: a hererák kialakulásának esélye náluk nyolcszor nagyobb.

Mik a hererák tünetei?

Leggyakrabban a herezacskó egyik oldalán fellépő fájdalommentes here-megnagyobbodás, vagy kemény csomó.
A here méretének, alakjának vagy felületének bármilyen változása szintén gyanús.
A daganat első tünete fájdalom, vagy nehézségérzet.
Fontos lépések arra az esetre, ha azt gyanítod, hogy valami nincsen rendben:

Ne pánikolj, ne félj, ne interneten keress tanácsot – cselekedj!
Azonnal keresd fel a háziorvosodat vagy urológusodat – ők el fognak végezni minden fontos vizsgálatot.
FONTOS: ne várj semmire, még aznap vagy legkésőbb másnap menj orvoshoz!

Önvizsgálat

Minden korosztályú férfinak rendszeres önvizsgálatot kellene végeznie. Itt találsz egy részletes leírást arról, hogyan végezd ezt. Nem minden, a herét érintő elváltozás rák! Azonban ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét észleled a testeden, egyeztess orvossal!

Itt pedig íme, a tescós kiállás egyik jele: bajuszt növesztett a budaörsi Tesco – így támogatva a férfiak egészségét, s felhívva a figyelmet a férfiakat is érintő szűrővizsgálatok fontosságára.

Új játékunk is a bajuszhoz kapcsolódik. Ne tartson vissza a maszk, növessz idén is bajuszt, szakállat a Movember mozgalom keretén belül!

Novemberben a résztvevők egy teljes hónapra félreteszik a borotvát és világszerte megnövesztik bajszukat. E tevékenységükkel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel.

Csatlakozz te is a kampányhoz, növessz bajuszt vagy szakállat és november 30. és december 4. között küldj egy fotót a szőrmentes, majd a bajszos/szakállas eredményről a hu_entescom@tesco.com címre! Ha egyszerűbb, fotóidat feltöltheted az Éntescóm Facebook csoportba is a poszt alá is, s azokat mi feltöltjük az Éntescómra, ahol a lájkokat számoljuk. Fontos: az emailben tüntesd fel a törzsszámodat, nevedet, telephelyedet. 

A beküldött (vagy a csoportba feltöltött) fotókat az Éntescómon tesszük közzé, ahol a kollégák december 11-én 16:00 óráig szívecskével szavazhatnak a kedvenceikre. A végeredménynél majd csak ezek számítanak.

Az első három legtöbb lájkot begyűjtő munkatársat december elején értékes ajándékcsomaggal jutalmazzuk.

Szívesen fogadunk hölgyektől műbajszos fotókat vagy csoportképeket, ezzel is bátorítva, támogatva a férfiakat a kampányban. Ezeket a fotókat is meg fogjuk osztani, de a nyereményért csak az egyéni bajusz-és szakállnövesztők szállnak versenybe.

Tegyünk magunkért, egymásért! Novemberben kiemelten a férfiegészségért!

 

Kapcsolódó cikkeink