Novemberben visszaesett az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 06. 12:40

Az októberi felülvizsgált 0,1 százalékos havi növekedés után a várt 0,4 százalékkal szemben 0,8 százalékkal esett vissza novemberben a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Az Eurostat jelentése szerint éves szinten 2,5 százalékkal hanyatlott novemberben a kiskereskedelmi forgalom az októberi felülvizsgált 0,7 százalékos csökkenés után. Elemzők 0,4 százalékos havi és 0,8 százalékos éves visszaesést vártak az euróövezetben. Az Európai Unió egészében, az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal, míg éves szinten 1,3 százalékkal csökkent novemberben a kiskereskedelmi forgalom az októberi rendre 0,2 százalékos növekedés, illetve 0,1 százalékos visszaesés után.

Tagállami szinten a kiskereskedelmi forgalom októberhez képest 13 tagállamban csökkent, míg 7 országban nőtt. A legnagyobb visszaesés Portugáliában (-2,6 százalék), Máltán (-1,6 százalék) és Romániában (-1,0 százalék) volt. A legnagyobb növekedés Litvániában (4,2 százalék), Írországban (2,0 százalék) és Lettországban (1,9 százalék) volt. Éves összehasonlításban tíz-tíz tagállamban nőtt, illetve esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. Portugáliában 9,2 százalékkal, Spanyolországban 7,0 százalékkal, Bulgáriában pedig 5,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ezzel szemben Litvániában 14,1 százalékkal, Lettországban 7,6 százalékkal, Észtországban pedig 3,9 százalékkal nőtt a forgalom. A KSH január 25-én közli a magyarországi kiskereskedelmi forgalom novemberi adatait. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink