Novemberben kissé romlottak a turisztikai cégek várakozásai

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 12. 09. 09:24

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a

, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről. Íme a novemberi jelentés!

A TKI index 2022. novemberben -15 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket továbbra is romlónak érzékelik. Októberhez képest az index értéke 2 ponttal csökkent, így az elmúlt félév öt hónapjában romlott a konjunktúra az ágazatban. Az alszektorok közül a szálláshely-szolgáltatásban és az egyéb turisztikai szektorban csökkent, míg a vendéglátásban emelkedett az index.

 

 

A TKI index alszektorok szerint – 2022. május-november (pont)

 

Létszámkategóriák szerinti bontásban a konjunktúraindex értéke a 6-15 fős cégeknél tudott nőni, míg a többi méretkategóriában csökkent. A felmérés kezdete óta most a legkisebb a különbség a legoptimistább és a legpesszimistább méretcsoport között.

A TKI index létszámkategóriák szerint – 2022. május-november (pont)

 

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -7 ponton áll, mely azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A következő három hónapra vonatkozóan -1 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek várhatóan alig változtatnak a munkaerőállományukon. A novemberi indexérték két alszektorban negatív, a szálláshely-szolgáltatásban -2 pont, a vendéglátásban -4 pont, az egyéb turisztikai alszektorban pedig enyhén pozitív, +3 pont. Ez mindhárom szektorban javulást jelent az előző hónaphoz képest.
A turizmus teljesítmény várakozások indexe -15 pontra csökkent 2022 novemberében, így alacsonyabb volt, mint a GKI EU számára készülő konjunktúrakutatásában mért szolgáltatási szektor indexé (-8 pont), viszont kissé magasabb, mint a nemzetgazdasági átlag (-16 pont). Összességében a turisztikai szektor (a szezonális hatásokat is figyelembe véve) a kereslet enyhe visszaesésével számol a következő negyedévben.
A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók mindössze 11%-a vár a növekedést a vendégéjszakák számában (előző hónapban 4%), 44%-uk stagnálást, s 45%-uk vár visszaesést (előző hónapban 13%). A vendéglátásban működők közül 10% vár vendégforgalom növekedést (előző hónapban 4%), míg 61% stagnálást, 29%-uk pedig visszaesést vetít előre (előző hónapban 19%).

A turisztikai cégek 83%-a az áraik, 93%-a a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 15%-ot, míg a működési költségek növekedése 27%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra, illetve sokuknál már a rentábilis működés is veszélybe került.
Novemberben a turisztikai cégek 44%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (októberben 36% volt ez az arány), 55%-uk nem változtat az árakon, míg 1% jelzett csökkentést. A turisztikai cégek 40%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (ez az arány októberben 28% volt). A vizsgált alcsoportok esetében közel azonos áremelési törekvések látszanak, amit az energia- és az egyéb költségek gyors növekedése indokol.

Kapcsolódó cikkeink