Novemberben ismét nőtt a külkereskedelem volumene

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 01. 11:55

A külkereskedelmi aktívum további növekedésével számolnak az MTI által megkérdezett elemzők az importnak az exportnál lassúbb növekedése miatt azután, hogy novemberben nőtt a külkereskedelem volumene.

Tavaly novemberben euróban a behozatal 6.725 milliárd euró volt, ami 6,1 százalékos éves növekedés, a kivitel pedig – 4 százalékos éves emelkedéssel elérte a 7.388 milliárd eurót – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a külkereskedelmi termékforgalomról szóló gyorsjelentést szerdán. Novemberben a külkereskedelmi többlet 663,4 millió eurót tett ki, míg egy évvel korábban 769 millió euró volt. Az export volumene 7,9, az importé 4,5 százalékkal nőtt 2011 novemberében az előző év azonos időszakához képest.
A KSH jelentése szerint a múlt év első tizenegy hónapjában a kivitel értéke 74 milliárd euró, a behozatalé 67 milliárd euró volt. A kivitel volumene 10,9, a behozatalé 7,4 százalékkal haladta meg az előző évit. Euróban az export 12,8, az import 11,4 százalékkal nőtt. A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben kiemeli, hogy 2011 novemberében a külkereskedelmi volumen ismét bővült a külkereskedelmi mérleg az előző hónapokhoz hasonlóan ismét jelentős aktívummal zárt.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy látja, hogy az eddigi tendencia folytatódik, tovább javul a külkereskedelmi egyenleg. Ezen belül a gépipari export tovább bővül, amit a KSH által szerdán közzétett részletes adatok alátámasztanak. Az elemző úgy látja, hogy miután megállt az energiahordozók egyenlegének romlása, ez javulást mutat majd a közeljövőben a csökkenő energiafelhasználás miatt. Az egyenleg javulásában szerepet játszik az is – tette hozzá Kondrát Zsolt -, hogy a kilátások szerint csökken a belső kereslet, ami mérsékli az importot.
“Nincs meglepő a KSH-jelentésben – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A kivitel bővülése fennmaradt, bár nem olyan robusztus, mint az év első felében volt. Nem igazolódott az a félelem, hogy az export növekedése leáll, vagy visszaesés jön. Ugyanakkor a kép nem egységes. A kivitel nagy szeletét kitevő híradástechnikai eszközök – főleg mobiltelefonok – exportja továbbra is csökken, de ezt ellensúlyozza a gépipar kivitele, a járműgyártás és az energiatermelő gépek exportja.
Az elemző megjegyezte, hogy a kivitel földrajzi szerkezetét tekintve főleg az új uniós országokba irányuló export bővült. Ez a folyamat jó másfél évtizede tart, és a havi adatok is azt mutatják, hogy még nagyobb a növekedési potenciál van ebben a régióban.
A cserarány romlása nem tesz jót a magyar gazdaságnak – mondta az elemző, amit az is mutat, hogy az energiakereskedelemben egymilliárd euróval romlott az egyenleg.
A kőolajbehozatal volumenének 5,4 százalékos növekedés minden bizonnyal a belföldi finomítók exportja indokolta, amit jelez az energiahordozók exportjának forintban mért 43 százalékos emelkedése.
Összességében az látszik, hogy a magyar feldolgozóipari potenciál egyre szélesebb és stabilabb alapon áll. Az export a várható külső körülmények miatt nem tud dinamikusabban növekedni. Az idén a kivitel 3-4 százalékos bővülésével számol Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Véleménye szerint az ettől elmaradó import növekedés a tavalyra várható hétmilliárd eurós aktívummal szemben 2012-ben 8,5-9 milliárd euró körül alakulhat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink