Nyereséges évet zárt a Kométa
A Kométa 99' Zrt. az előző évinél 5 milliárddal több, mintegy 30 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, és az évek óta tartó veszteséges működést követően több százmillió forint nyeresége volt – mondta a cég gazdasági igazgatója az MTI érdeklődésére.
Prohászka Balázs magyarázata szerint Magyarország egyik meghatározó húsipari cége annak köszönhetően volt sikeres 2015-ben, hogy beérett a korábbi években megvalósított beruházások eredménye.
Nagymértékben növelni tudtuk hatékonyságunkat, a kibocsátás volumene mellett a termékfejlesztés is meghozta a várt eredményt: folyamatosan újabb és egészségesebb termékekkel jelentünk és jelenünk meg a piacon – jegyezte meg.
Közölte, hogy a nyereséget a további növekedéshez szükséges forgóeszköz-szükséglet kielégítésére, termékfejlesztésre, kapacitásnövelésre fordítják.
Ismertette, hogy a cég tavaly a 2014. évinél 37 százalékkal több, 50 ezer tonna árut értékesített, amelynek negyede volt feldolgozott húskészítmény. A védőgázzal csomagolt nyers húsok értékesítése több mint 60 százalékkal növekedett. Az export 42 százalékkal nőtt, a kivitelből a teljes bevétel 37 százaléka származott. A cég legnagyobb exportpiaca Olaszország, de termékei eljutnak a környező országokba, valamint Németországba, Hollandiába, Japánba és Szingapúrba is.
Az igazgató elmondta azt is, hogy a belföldi értékesítésben a Kométa márkás készítmények aránya 2015-ben elérte a 72 százalékot.
A társaságnál 2015 végén 723-an dolgoztak, a létszám a forgalom növekedésével folyamatosan nőtt, 2014-ben 80, tavaly 63 embert vettek fel. A cég a saját dolgozóin kívül 74 embert kölcsönzött munkaerőként foglalkoztat, s a további bővüléshez keres a húsiparban már gyakorlott, továbbá ott dolgozni akaró munkavállalókat – mondta a gazdasági igazgató.
Prohászka Balázs utalt rá, hogy a Kométa 2015. előtt éveken át veszteséges volt, eredményei a gazdasági válság kezdete óta romlottak. A céget a tulajdonosok pótbefizetéssel és tőkeemeléssel többször segítették, emellett sor került a technológia teljes megújítására, a hatékonyság növelésére, termékfejlesztésre is.
A Kométa eredetileg két húsiparos olasz család tulajdonában volt, Kaposvár önkormányzata azonban 2013 áprilisában 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben 5 évre egy 2 milliárd forint tőkeemelési célú befektetésről szóló szerződéssel. Az olasz tulajdonosok ezt 1 milliárd forintos tőkeemeléssel növelték.
Az önkormányzat a lépésről a dolgozók és a beszállítók, azaz 900 család megélhetésének biztonságát védve határozott, 7 százalékos hozamgaranciát, valamint 75 százalékos döntési kompetenciát kért.
Prohászka Balázs a Kométa idei terveiről szólva azt közölte: szeretnék a céget növekedési pályán tartani. A tavalyinál mérsékeltebben növekvő árbevételre, és a tavalyihoz hasonló, vagy azt meghaladó nyereségre számítanak.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a város költségvetésének januári elfogadásakor és a közelmúltban tartott évértékelőjében is örömének adott hangot, hogy a Kométa sikeresen működik és a tavalyi nyereségének köszönhetően jelentős összegű iparűzési adót és hozamot fizet Kaposvárnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tűz ütött ki a kaposvári Kometa húsüzemben, nem sérült meg senki
Hétfő hajnalban tűz keletkezett a Kometa kaposvári húsüzemének egyik kiszolgáló…
Tovább olvasom >Emelkedett a szarvasmarhavágások száma az év elején
A magyarországi vágóhidakon 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2025…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Sikeresen zárult a „Passzold vissza, Tesó!” 2025-ös tavaszi kampánya!
Idén már hetedik éve tart a ‘Passzold vissza, Tesó!’ használt…
Tovább olvasom >A Bacardi új fejezetet nyit a MARTINI® történetében
A családi tulajdonban lévő szeszesitalgyártó vállalat, a Bacardi, saját portfóliója…
Tovább olvasom >Füstölt, szeletelt baconszalonnát és libamájast hívott vissza a forgalomból az Auchan
Mikrobiológiai szennyeződés és nem jelölt allergén miatt füstölt, szeletelt baconszalonnát…
Tovább olvasom >