Növelhetnénk az aludobozok újrahasznosítási arányát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 10. 13:42

Magyarországon évente mintegy 600 millió alumínium italosdoboz kerül forgalomba, azonban ezen értékes másodnyersanyag újrahasznosítási adatai már nem ilyen pontosak.

A koordináló szervezetek auditált adatai szerint az aludobozok 17 százaléka kerül újrahasznosításra, ugyanakkor az iparág képviselői magasabbra becsülik ezt az értéket. Az Európai Alumíniumgyártók Szövetsége (EAA) adatai szerint, az alumínium italosdobozok valós visszagyűjtési és újrahasznosítási aránya 40-41 százalék körüli Magyarországon.

Többek között ezért szorgalmazzák az ipar képviselői egy transzparens, kiterjesztett gyűjtőhálózat kiépítését. A begyűjtött mennyiségek pontos nyilvántartásán túlmenően, annak érdekében, hogy a jelenlegi auditált és a becsült begyűjtési adatok, valamint az EU tagállamok 63 százalékos átlagos visszagyűjtési aránya közötti különbség csökkenthető legyen.

Közelmúltbeli felmérések szerint Magyarországon a lakosság 96 százaléka hallott már a szelektív hulladékgyűjtésről. Mintegy 8 millió embernek – a népesség körülbelül 80 százalékának – van lehetősége az italosdobozok szelektív hulladékgyűjtésre, ám a környezetvédelem ezen aktív formájában mindössze 3,3 millióan vesznek részt napi rendszerességgel.

Ez lehet az egyik oka a koordináló szervezetek által regisztrált 17 százalékos visszagyűjtési aránynak, annak ellenére, hogy az alumínium italdobozok tényleges visszagyűjtési és hasznosítási adatait az Európai Alumíniumgyártók Szövetsége 40-41 százalék körülire becsüli. Ez a különbség az alumínium italosdobozok jelenlegi termékdíjában is tükröződik, melyet végső soron töltővállalatoknak, a kereskedelmi láncoknak, valamint a fogyasztóknak kell megfizetniük egy-egy aludobozba töltött ital, sör, üdítő vagy energiaital vásárlása után.

„Az újrahasznosított alumínium valós értékét és környezeti előnyeit jelzi, hogy, az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest, az újrahasznosított aludobozokból 95 százalékos energiamegtakarítással állíthatók elő ismét alumínium italdobozok és hogy az alumínium minőségromlás nélkül, végtelenszer újrahasznosítható” – mondta el Ralph Lambert, a BevCanEast elnöke. A cég az ismeretterjesztés érdekében oktatófilmet készített az újrahasznosításról, amelyet ezer hazai iskolának küld el – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink