Növekvő optimizmus, de vannak bizonytalan tényezők

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 01. 02. 00:00

Decemberben az Ecostat által mért konjuktúra index enyhén javuló tendenciát mutatott. Értéke 1,7 ponttal volt magasabb mint az előző hónapban és elérte a 102,2 pontot.

A hazai nagyvállalatok az év utolsó két hónapjában korrigálták üzleti várakozásaikat, november-december folyamán a bizalmi mutató értéke több mint tíz százalékponttal javult.

2007 végén a hazai nagyvállalatok némi bizonytalansággal tekintenek a következő évre. A gazdálkodó szervezetek megítélése szerint jövőre a működési feltételeket meghatározó belső adottságok elmaradnak az optimálistól,  a külpiaci lehetőségei sem fogják elérni a korábbi évek szintjét. A nagyvállalati kör beruházási aktivitása magas szintű, az alindex értéke decemberben 135.5 százalék volt, növekvő aktivitás mutatkozik a feldolgozóipar területén is. Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 2007 decemberében 89.4 pont, 2.2 ponttal nagyobb mint novemberben. Összességében az utolsó negyedév bizalmi felmérései a kis- és középvállalkozások körében a július és szeptember között tapasztalt stabilitás után mérsékeltebb üzleti bizalomról szólnak. A kis- és középvállalati szektor rövid távon saját vállalkozása helyzetét valamivel pozitívabban értékeli, mint a makrogazdaság esélyeit.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink