Növekvő kiskereskedelmi ingatlan-beruházások 2009. második negyedében

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 28. 00:02

A közvetlen európai kiskereskedelmi ingatlanbefektetések a második negyedévben 85 százalékkal emelkedtek az első negyedhez képest – derül ki a Jones Lang LaSalle ingatlanszaktanácsadó legújabb kutatásaiból.

A bővülés inkább az ingatlanok méretnövekedésének, mintsem a tranzakciók számának tudható be. Főleg a bevásárlóutcákat és a kiemelten jó helyen lévő plázákat keresik.
A befektetési volumen megközelítőleg kétmilliárd euró volt a tárgyidőszakban, az első fél évben pedig hárommilliárd. Ez az eredmény hasonló a 2004 első felében lebonyolított befektetési volumenhez. Annak ellenére, hogy a 2009 első fél évében lezárult befektetések volumene 63 százalékkal alacsonyabb 2008 első hat hónapjának eredményéhez képest, számos nagy üzletkötés valósult meg, beleértve kilenc, százmillió euró érték feletti tranzakciót is.
A banki finanszírozás továbbra is csak korlátozottan áll rendelkezésre Európa-szerte, így sok esetben az eladó által történő hitelnyújtás tette lehetővé a tranzakciót.
Az első negyedévhez hasonlóan a kiskereskedelmi ingatlanbefektetések nagy része (95%-a Nyugat-Európában zajlott le, míg Közép- és Kelet-Európában az aktivitás korlátozott, mivel a befektetők elsődlegesen a belföldi és a főbb európai piacokra összpontosítanak.
A magyar piaccal kapcsolatban Tim O’Sullivan, a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég hazai befektetési vezetője számokban egyelőre még ki nem mutatható élénkülést tapasztal, az európai trendnek megfelelően elsősorban a kisebb méretű üzletek iránt  – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink