Növekvő árbevétel mellett kevesebb zöldséget és gyümölcsöt exportál Spanyolország
A spanyol zöldség-, gyümölcs- és dísznövény-exportőrök szövetsége, a Fepex adatai szerint Spanyolország az idei év első négy hónapjában a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál 4,7%-kal kevesebb (4,7 millió tonna) friss zöldséget és gyümölcsöt értékesített külföldön, ám a volumen csökkenése mellett az árbevétel az előző évhez képest 5,7%-kal nőtt (6,485 milliárd euró) – írja az agrarszektor.hu.
A teljes mennyiségből 2,4 millió tonnával részesedtek a zöldségek (-3,6%), az árbevétel viszont 9,8%-kal emelkedett (3,413 milliárd euró). Kiemelkedő szerepe volt 400 ezer tonnás volumenben exportált paprikának (-3%, viszont értékben 660 millió euró [+0,3%]), salátának (390 ezer tonna [-6%], 449 millió euró [+8%]) és a paradicsomnak (324 ezer tonna [-7%], 598 millió euró [+20%]).
Gyümölcsökből 2,3 millió tonnát szállítottak külföldre a hispánok, ami volumenben 0,6%-os csökkenésnek felel meg, a 3,072 milliárd eurós árbevétel viszont 1,4%-os növekedést jelent. A citrusfélék után a januártól májusig terjedő időszakban a szamóca volt a legfontosabb termék, a 209,8 ezer tonnás kivitel 6%-os visszaesés ugyan az előző évhez, értékben viszont 11%-os bővülést jelent (566 millió euró) – írja a FruitVeB. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A gyümölcstermelők még nem nyugodhatnak meg teljesen
Április második felére befejeződött a gyümölcsfák virágzása Magyarországon, jelezve, hogy…
Tovább olvasom >Úgy tűnik, a kajszi és őszibarack ültetvények megúszták az idei fagyhullámokat!
Az idei év rendkívül korán érkező gyümölcsfák virágzása meglepő fordulatot…
Tovább olvasom >Veszélyben az idei gyümölcstermés a fagyok miatt
Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >