Növekszik az Erste Faktor

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 08:00

Bár a hitelek erőteljes visszaszorulása elvileg serkenthette volna a faktoring lehetőségeit, ehelyett ennek ellenkezője következett be, az év első negyedévében csökkenést regisztráltak a statisztikák. Ám ennek ellenére az Erste Faktor Zrt. jelentősen növekedni tudott. Az okokról kérdeztük a cég vezérigazgatóját, dr. Tari Istvánt.– Összességében a múlt év óta miként alakult a faktoringpiac?
– 2009 második negyedévében 10 százalékos piaci csökkenés történt, az Erste Faktor ennek ellenére 40 százalék feletti bővülést ért el. A hitelek struktúrálása jelenleg is folyik a piacon, talán év végére lehet valós átrendeződésről, a hitel- és faktorfinanszírozás arányának megváltozásáról beszélni. A tendencia azért egyértelmű, a forgóeszközhitelek egy részét a jövőben csak struktúrált módon, számlafinanszírozásként fogják nyújtani a bankok, bankcsoportok, ez a faktorpiac átrendeződését, koncentrálódását is jelenteni fogja.
– Miként értékeli az elmúlt hónapokban érzékelhető, a válság csendesülését jósló előrejelzéseket? Érezhető mindez az Önök piacán?
– A válság csendesülésének csak egyes ágazatokban láthatóak még a kezdeti jelei, nagyon óvatos jóslatokkal, kivárás jellemzi a piacot, de az is lehet, hogy ez csak a vihar előtti csend, gazdasági válság nem ötévente fordul elő, hanem ötven, így működési mechanizmusát sem ismerjük még megfelelően.
– A faktoring mennyiben jelent megoldást a kereskedelemmel foglalkozó cégek számára?
– A kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak szakmailag az egyik legfontosabb finanszírozási módja a faktor, ez természetesen ma is hozzáférhető a cégek számára. Amennyiben a cég-bank párbeszédben nem ismerik fel az új finanszírozási technikák, így a faktoring alkalmazásának lehetőségét, akkor könnyen mindkét fél vesztesnek érezheti magát. A megnövekedett finanszírozási költségek és a szűkülő árrés csapdájából a vállalatok hatékonyságuk növelésével, költségracionalizálással tudnak kikerülni. Ez már rövidtávon is szelektálja a piacot, s ez az újdonság a válságban, hogy nem lehet a rossz finanszírozási döntéseket hosszú távon kiheverni, mert erre nem látszik lehetőség.
– Hogyan ítéli meg az Erste Faktor helyét a piacon?
– Az Erste Faktor, a bankcsoport tagjaként, elkötelezett a magyar kis- és középvállalatok finanszírozási és követeléskezelési igényeinek kiszolgálásában, a piaci részarányunk folyamatos bővítésével a finanszírozás e struktúrált formájának széles körű elterjedését és ezáltal a vállalati versenyképesség fenntartását célozzuk meg. 2009 vízválasztó év lesz, a banki tulajdonú faktorcégek jelentős erősödésére számítok és a közép-, nagyvállalati finanszírozásban a faktoring jelentős felértékelődésére.

Kapcsolódó cikkeink