Növekszik a digitális élelmiszerkereskedelem Németországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 10. 28. 09:50

Az élelmiszert házhoz szállító futárcégeket ügyfeleiknek alig fele csak a pandémia óta veszi igénybe. A GfK szerint az új gyorskereskedelmi üzleti modellek is változást idéznek elő a fogyasztói magatartásban és elvárásokban.

A németek 27 százaléka rendelt már élelmiszert online házhozszállítással – derül ki a GfK Mastercard megbízásából készült felméréséből. Az élelmiszert először a pandémia idején kiszállítással rendelő tíz fogyasztóból nyolc pedig ma is ragaszkodik a szolgáltatáshoz. Ugyanakkor némiképp több mint minden ötödik vásárló rendel ritkábban élelmiszert most, mint a járvány tetőzésekor és csak körülbelül 12% azoknak az aránya, akik törölték az élelmiszer-házhozszállítási alkalmazásokat, és kizárólag offline vásárolnak.

Az online élelmiszerakciókat használók több mint egyharmada (34 százalék) legalább hetente egyszer, minden ötödik (21 százalék) pedig hetente többször is rendel az interneten keresztül. A legtöbb felhasználó (29 százalék) 51-75 eurót, de 14 százalék 100 eurónál is többet költ online rendelésenként élelmiszerre. Az online élelmiszer-rendelés és -kiszállítás különösen népszerű az olyan nagyvárosokban, mint Berlin (46 százalék) és a gyermekes családok körében (36 százalék).

„A GfK tanulmánya azt mutatja, hogy az élelmiszer-házhozszállítási szolgáltatások egyre népszerűbbek” – mondta Dr. Peter Robejsek, a Mastercard németországi igazgatója. „Ugyanakkor a fiatal, innovatív, gyorskereskedelmi startupok hatással vannak az ügyfelek szállítás gyorsaságával kapcsolatos elvárásainak alakulására is.”

Az olyan szolgáltatók, mint a Gorillas vagy a Flink, perceken belüli házhozszállítást ígérnek. A felmérés szerint a felhasználók 6%-a már 15 percen belül szeretné megkapni a megrendelt élelmiszert, a 18-29 évesek körében pedig 15% ez az arány. További 16% azt várja, hogy az online rendelés leadásától számított 30 percen belül kézhez kapja az élelmiszert. Körülbelül 31% mondta azt, hogy számára a kiszállítás időpontjának tervezhetősége sokkal fontosabb, mint a szállítás gyorsasága.

Lebensmittelpraxis

Kapcsolódó cikkeink