Növekedett az orosz és az arab élelmiszer export

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 17. 13:38

A mezőgazdaságnak döntő szerepe volt abban, hogy a vártnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP 2011. IV. negyedévében. A magyar gazdaság teljesítménye 2011-ben 1,7 százalékkal bővült, nagyobb arányban, mint az Európai Unió 1,6 százalékos vagy az eurózóna 1,5 százalékos átlaga.

Tavaly jó évet zárt a magyar mezőgazdaság: az előzetes adatok alapján az ágazat teljes kibocsátása 29 százalékkal nőtt. A bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben.

A magyar mezőgazdaság hagyományosan a nemzetgazdasági GDP 3 – 4 százalékát állítja elő – ez az uniós átlag kétszerese . A teljes agrobiznisz – ide tartoznak a gazdálkodókat kiszolgáló, a mezőgazdaság számára alapanyagokat előállító iparágak és a termelő javait fogadó, azok feldolgozásával foglalkozó ágazatok – pedig a hazai gazdaság 15 százalékát teszi ki.

Élénk forgalom jellemezte a mezőgazdasági termékek kereskedelmét. Az uniós csatlakozás óta tavaly volt a legnagyobb az agrárexportunk, 6,2 milliárd eurós kivitelt sikerült elérni a 3,8 milliárdos behozatallal szemben. Az export 17,5 százalékkal, az import 15,5 százalék százalékkal nőtt az előző évihez képest. Agrár-külkereskedelmi mérlegünk az export növekedésének köszönhetően 21 százalékos javulást mutat, amely a nemzetgazdaság egészén belül az export 35 százalékát jelenti.

Új piacok nyíltak meg a magyar mezőgazdaság előtt – állítják a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A elsőként említendő Oroszország, ahová az előző évinél 21 százalékkal több terméket – elsősorban gyümölcsöt, zöldséget, élelmiszeripari készítményeket – exportáltunk. A magyar agrárdiplomácia kiemelkedő sikere, hogy alig három hónapos tárgyalássorozat alatt sikerült elérni, hogy 126 magyar húsüzem és három tejfeldolgozó kapott orosz piacokra érvényes exportengedélyt. Az előző kormány idején mindössze harminc ilyen cégünk volt. Az Algériába, Kazahsztánba, Kínába és Szaud-Arábiába irányuló mezőgazdasági kivitelünk is erőteljes növekedésnek indult.

A gazdasági teljesítményen túl a mezőgazdaság komoly szerepet tölt be a foglalkoztatásban is. A tavaly nyáron életbe lépett, új egyszerűsített szabályoknak köszönhetően egy év alatt duplájára bővült az e körben foglalkoztatottak száma. Míg például 2010 júliusában 254 ezer idénymunkást jelentettek be a mezőgazdasági és idegenforgalmi vállalkozások, addig a múlt évben ennek a dupláját, 512 ezret.

A Nemzeti Vidékstratégiának és végrehajtási programjának, a Darányi Ignác Tervnek köszönhetően idén további eredményekre számíthatunk a növénytermesztés – állattenyésztés egyensúlyának javításában. Ennek biztató előjele, hogy növekedésnek indult a szarvasmarha állomány, elkészült a sertésstratégia, és különleges támogatási rendszer segíti a juh-és kecsketartókat.

Kapcsolódó cikkeink